Категорія
Новини
Дата

Влітку може виникнути дефіцит електроенергії в енергосистемі – «Укренерго»

1 хв читання

Енергосистема України цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт, заявив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький у ефірі телемарафону, повідомляє пресслужба компанії. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту.

Ключові факти

  • За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни–літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються декілька великих електростанцій.
  • «Їх нам не вистачало взимку і не вистачає зараз. Ми будемо активувати всі наявні генеруючі потужності, щоб у період ремонтів підтримувати баланс енергосистеми», – сказав він.
  • Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності, й Україна здатна експортувати електроенергію. 
  • «Цьогоріч через значні пошкодження електростанцій може виникнути дефіцит і влітку. Він буде компенсуватися збільшенням потужності на теплових електростанціях, які будуть доступні нам, а також імпортом електроенергії», – наголосив Кудрицький.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт був заборонений після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Чому тільки зараз Міненерго відкрило експорт? «В ОП були застереження, бо досі можливі відключення споживачів через руйнування мереж», – повідомив Forbes співрозмовник в уряді.

10 квітня «Укренерго» провела аукціон тільки на доступ до експорту в Молдову. 12 квітня Україна у невеликих обсягах здійснює постачання електроенергії до Молдови та Польщі, повідомила пресслужба Міненерго з посиланням на міністра Германа Галущенка.

18 квітня «Укренерго» та ENTSO-E збільшили технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну на 200 МВт. Рішення ENTSO-E про поетапне розширення можливостей для експорту/імпорту електроенергії було прийнято 7 червня 2022 року, а 30 червня доступна пропускна спроможність з європейською енергосистемою становила 100 МВт і продовжувала поступово збільшуватись до 850 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні