Категорія
Новини
Дата

Vodafone увійшов до пʼятірки найбільших інтернет-провайдерів України, придбавши «Фрінет» – CEO Ольга Устинова

Мобільний оператор Vodafone увійшов у п’ятірку найбільших інтернет-провайдерів України завдяки покупці «Фрінет». Про це в інтерв’ю Forbes сказала CEO Vodafone Ольга Устинова. 

Ключові факти

  • Покупка «Фрінет» у серпні 2023 року дозволила Vodafone Україна увійти до п’ятірки найбільших інтернет-провайдерів на українському ринку. Наступна мета – за два-три роки увійти до топ-3 та досягти мільйона абонентів, каже Устинова.
  • Очільниця Vodafone не заперечує, що компанія може купити ще одного або більше провайдерів. «Але завжди має бути бізнес-кейс. Ти або будуєш нову мережу, або купуєш вже існуючу, з абонентами і т.д. Все залежить від ціни», – зазначила Устинова. 
  • Чи може стати наступним великий гравець на кшталт Volia, вона не відповіла. «Все залежить від ціни й цінності компаній, які продаються», – додала Устинова. 
  • Водночас купувати «Київстар» Vodafone не планує. Головна причина – монополіст на ринку може стати проблемою, переконана Устинова. 
  • Стратегія Vodafone – рух у конвергентний бізнес. Компанія прагне надати як мобільні послуги, так і фіксовані. «Якщо подивитися на світові практики, то близько 87% мобільних операторів – це саме конвергентні оператори», – додала Устинова. 

Контекст

Першим у 2021-му Vodafone купив інтернет-провайдера Vega Ріната Ахметова. Збиткова компанія з 512 млн грн виторгу коштувала $15 млн, стало відомо з фінансової звітності покупця. «Коли ми купили компанію, вона була не дуже великою. Тож ми проінвестували в її розвиток», – сказала Устинова. 

У серпні 2023-го компанія придбала провайдера «Фрінет» за 746 млн грн, йдеться у фінансовому звіті мобільного оператора. «Vodafone Україна» придбала 90,60% у статутному капіталі ТОВ «Фрінет». Устинова називає Vega та «Фрінет» – вдалими інвестиціями. 

Повну версію розмови з Ольгою Устиновою читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні