Категорія
Новини
Дата

Вугілля, хімікати, деревина, транспорт. Які санкції підготував ЄС у відповідь на військові злочини РФ в Україні

Європейський Союз ухвалить новий пакет санкцій проти РФ, які включатимуть заборону імпорту вугілля, деревини, хімікатів та інших товарів, а також транспортні обмеження, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після оприлюднення інформації про звірства росіян у Бучі, ЄС повинен посилити санкції проти РФ у вигляді п’ятого пакету обмежувальних заходів, заявила Урсула фон дер Ляєн.
  • ЄС заборонить імпорт російського вугілля, який коштуватиме РФ €4 млрд на рік, а також – операції з державним ВТБ та ще трьома російськими банками, які вже відключені від системи SWIFT.
  • ЄС відмовляється від імпорту з РФ товарів та сировини, зокрема, деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю на €5,5 млрд.
  • ЄС заборонить експорт до РФ напівпровідників, комп’ютерів, технологій для СПГ та іншого електричного та транспортного обладнання. Вартість цього пакету оцінюється у €10 млрд на рік. 
  • Російським вантажівкам заборонять вʼїзд до країн ЄС, а суднам – заходити у європейські порти. Транспортним компаніям із РФ та Білорусі заборонять працювати в ЄС. Виняток діятиме для перевезення вантажів з енергоносіями, продуктами харчування та ліками.
  • Російським компаніям заборонять брати участь у європейських публічних закупівлях та позбавлять російські державні установи фінансової підтримки.
  • Санкційний список розширять десятками осіб, включно з олігархами та політиками.
  • ЄС обговорює додаткові санкції на нафтовий імпорт з РФ, заявила Урсула фон дер Ляєн.

Контекст

ЄС готує пакет нових санкцій проти РФ після масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Посли країн ЄС планують 6 квітня обговорити, зокрема, ембарго на російські енергоносії. Країни ЄС розглядають можливість повного ембарго на імпорт вугілля з РФ.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні