Категорія
Новини
Дата

Негайне ембарго на нафту та газ. Європарламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти Росії

Європейський парламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти РФ за її війну проти України. Про це йдеться у резолюції, ухваленій на пленарному засіданні у Страсбургу 7 квітня. За неї проголосували 513 євродепутатів, проти були 22, ще 19 – утрималися, пише DW.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раді ЄС слід ухвалити такі подальші «суворі санкції, які би відображали неослабну ескалацію російської агресії та шокуючі звірства, вчинені військовими силами РФ, які беззаперечно є воєнними злочинами», йдеться у резолюції.
  • Європарламент не оминув тему Бучі. В резолюції висловлюється «обурення» через «звірства, про які повідомлялося, включно з ґвалтуванням та стратою цивільних, примусовим переміщенням, мародерством та атаками на цивільну інфраструктуру. Необхідно притягнути до відповідальності як тих, хто вчиняв воєнні злочини, такі і високопосадовців і вищих офіцерів, наголосили євродепутати.
  • Європарламент закликає запровадити негайне повне ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, ядерного палива та газу, цілковито відмовитися від «Північного потоку» та «Північного потоку – 2», а також представити план ґарантування безпеки поставок енергоносіїв до ЄС у короткостроковій перспективі, наголошується в резолюції.
  • Євродепутати також підтримують відключення всіх російських банків від системи повідомлень про фінансові перекази SWIFT.
  • Усім суднам під прапором РФ, які зареєстровані в РФ, перебувають у російській власності чи зафрахтовані з РФ, треба заборонити заходити не лише до портів у ЄС, але також і до його територіальних вод. Те саме має поширюватися і на кораблі, які прямують до або з російських гаваней, йдеться у документі.

Контекст 

Єврокомісія анонсувала пʼятий пакет санкцій ЄС після масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Він включатиме заборону на імпорт вугілля з РФ. Загалом пакет санкцій оцінюється майже в €20 млрд на рік.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні