Категорія
Новини
Дата

Негайне ембарго на нафту та газ. Європарламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти Росії

1 хв читання

Європейський парламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти РФ за її війну проти України. Про це йдеться у резолюції, ухваленій на пленарному засіданні у Страсбургу 7 квітня. За неї проголосували 513 євродепутатів, проти були 22, ще 19 – утрималися, пише DW.

Ключові факти

  • Раді ЄС слід ухвалити такі подальші «суворі санкції, які би відображали неослабну ескалацію російської агресії та шокуючі звірства, вчинені військовими силами РФ, які беззаперечно є воєнними злочинами», йдеться у резолюції.
  • Європарламент не оминув тему Бучі. В резолюції висловлюється «обурення» через «звірства, про які повідомлялося, включно з ґвалтуванням та стратою цивільних, примусовим переміщенням, мародерством та атаками на цивільну інфраструктуру. Необхідно притягнути до відповідальності як тих, хто вчиняв воєнні злочини, такі і високопосадовців і вищих офіцерів, наголосили євродепутати.
  • Європарламент закликає запровадити негайне повне ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, ядерного палива та газу, цілковито відмовитися від «Північного потоку» та «Північного потоку – 2», а також представити план ґарантування безпеки поставок енергоносіїв до ЄС у короткостроковій перспективі, наголошується в резолюції.
  • Євродепутати також підтримують відключення всіх російських банків від системи повідомлень про фінансові перекази SWIFT.
  • Усім суднам під прапором РФ, які зареєстровані в РФ, перебувають у російській власності чи зафрахтовані з РФ, треба заборонити заходити не лише до портів у ЄС, але також і до його територіальних вод. Те саме має поширюватися і на кораблі, які прямують до або з російських гаваней, йдеться у документі.

Контекст 

Єврокомісія анонсувала пʼятий пакет санкцій ЄС після масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Він включатиме заборону на імпорт вугілля з РФ. Загалом пакет санкцій оцінюється майже в €20 млрд на рік.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні