Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви досягли майже $39 млрд. Це рекордний показник за всю історію України

У червні міжнародні резерви України зросли на 4,5%, до $38,99 млрд, та оновили рекордний показник за всю історію незалежності України. До цього максимальним був рівень, зафіксований 1 травня 2011 року – $38,3 млрд, повідомила пресслужба Національного банку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Упродовж червня міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким і ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Нацбанком та боргові виплати країни в іноземній валюті. 
  • На валютні рахунки уряду в НБУ у червні надійшло $4,3 млрд. З цієї суми: $1,6 млрд – макрофінансова допомога від ЄС; $1,2 млрд – від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку); $886 млн – другий транш МВФ; $468,4 млн – від розміщення ОВДП; $69,1 млн – від Світового банку; $15 млн – від уряду Фінляндії.
  • За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті уряд України виплатив $704,7 млн, з яких $595,9 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $52,8 млн – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила МВФ $171,7 млн. 
  • У червні НБУ (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку $1,9 млрд та викупив до резервів – $49,6 млн. Чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з травнем до $1,8 млрд. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту, зазначили в НБУ.

Контекст

Голова НБУ Андрій Пишний очікує, що обсяг міжнародної допомоги у 2023 році може перевищити $42 млрд. За його словами, це сприятиме зростанню міжнародних резервів до більш ніж $35 млрд.

Премʼєр Денис Шмигаль заявляв, що міжнародні партнери нададуть Україні $115 млрд довгострокової підтримки. Він вважає, що це забезпечить фінансову стабільність держави та дасть чіткий сигнал Росії, що союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно для перемоги.

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен. Якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні