Категорія
Новини
Дата

ВВП України може впасти до 50%, якщо Росія продовжить обстріли інфраструктури – Шмигаль

Українська економіка може скоротитися до 50%, якщо Росія продовжить обстріли енергетичної інфраструктури. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на економічному форумі у Парижі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова уряду зазначив, що скорочення ВВП України у 2022 році прогнозується на рівні 35–40%. 
  • «Якщо терористичну діяльність Росії щодо нашої інфраструктури буде продовжено, то ми можемо втратити ще плюс 10% до цих цифр, тобто до 50% нашого ВВП», – сказав премʼєр.
ВВП України може впасти до 50%, якщо Росія продовжить обстріли інфраструктури – Шмигаль /Фото 1
  • Шмигаль також заявив, що до кінця року збитки, завдані економіці України внаслідок війни, подвояться до $700 млрд.
  • «За нашими оцінками, які верифіковані Світовим банком, сума збитків, завданих економіці України, становить на 1 червня $350 млрд. До кінця року ця сума, очевидно, подвоїться. Ми розуміємо це, оскільки руйнування продовжуються», – сказав премʼєр.

Контекст

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Згодом Свириденко заявила, що російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури в жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39%, що гірше, ніж показники, які були у вересні–серпні – 35%.

Нацбанк, за базовим сценарієм, прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП в листопаді може скласти 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, розповів минулого тижня перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

За його словами, загалом на цей рік прогноз падіння ВВП погіршено до 33,2% з 32%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні