Категорія
Новини
Дата

WOG, ОККО та інші. Найбільші мережі АЗС розповіли, скільки генераторів підтримують автономну роботу заправок

Мережі АЗС ОККО, WOG та SOCAR обладнали більшість свої станцій генераторами, щоб працювати без світла. В пріоритеті БРСМ облаштувати генераторами всі заправки в Києві та області до кінця листопада. Про це йдеться в статті Forbes

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • WOG почав купувати додаткові генератори ще до першого масованого удару по енергетиці, який стався 10 жовтня. На середину листопада АЗС компанії в Києві і в усіх великих містах облаштовані генераторами, каже Карлінський. Це біля 300 станцій, або більше 90% всіх заправок WOG. Решта отримають генератори до кінця листопада, каже він.
  • На середину листопада більше 70% АЗС ОККО обладнані генераторами, каже Олена Ворошило, операційний директор мережі ОККО. «Найближчі місяці близько 90% нашої мережі будуть забезпечені дизель-генераторами», – каже вона. Щоб досягнути цієї мети компанія законтрактувала понад 100 генераторів.  
  • Тільки біля 25% мережі БРСМ обладнані генераторами на середину листопада, каже Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу БРСМ. Компанія почала купувати генератори після 10 жовтня. До 24 лютого лише 28 з більше 200 заправок компанії мали генератори.
  • Дефіцит генераторів БРСМ намагається компенсувати гнучкістю. «Перекидаємо генератори з одних заправок, де є світло, на інші, де його вимкнули», – каже Мельничук. В пріоритеті БРСМ облаштувати генераторами всі заправки в Києві та області до кінця листопада. Для цього має вистачити 14 генераторів, які компанія вже замовила.
  • Проблем з генераторами позбавлена SOCAR. Всі станції компанії будуються одразу з генераторами, каже директор з корпоративної комунікації SOCAR Олена Осипчук. 
  • Завбачливість приносить дивіденди – під час відключень світла продажі на заправках зростають на 25%. Дизель-генератор став однією з основних конкурентних переваг АЗС в локаціях, де регулярно відключають світло, каже Ворошило з ОККО. «До нас приходять люди, щоб попрацювати або просто випити кави, поїсти, зарядити телефон», – каже вона. 
WOG, ОККО та інші. Найбільші мережі АЗС розповіли, скільки генераторів підтримують автономну роботу заправок /Фото 1

Контекст

З 10 жовтня Росія завдала близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Обстріляно низку теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи і деякі трейдери вже почали переговори із постачальниками.

Російські обстріли української енергетики можуть призвести до повного знеструмлення цілих областей чи великого міста, наприклад, Києва. «Сподіваюсь, що до цього не дійде, але маємо тримати такий варіант напоготові. Це може стати реальністю», – каже радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко.  

Наслідки повного блекауту – зупинка водопостачання та опалення в місті. Місцеві влади готуються до такого сценарію і розгортають теплові пункти, каже Бойко. 

Альтернатива – виїхати з міста. Столична влада планує евакуацію містян у разі тотального блекауту, пише The New York Times. Влада почне інформувати людей і просити їх виїхати не менше, ніж за 12 годин до повного відключення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні