Категорія
Новини
Дата

Як виживали ресторани, бари та кав’ярні у 2022 році. Дослідження Poster

Війна, заборона на продаж алкоголю, комендантська година, відключення світла – 2022 рік боляче вдарив по ресторанному бізнесу. Компанія з автоматизації закладів Poster опублікувала дослідження, як заклади громадського харчування пристосувалися до нових реалій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Доходи. Фастфуд, кав’ярні та пекарні першими почали отримувати доходи. Вже наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників. Найдовше відігравали падіння бари, ресторани та кальянні – їхні показники сягнули лютневих лише у жовтні-листопаді.
  • Окрім перших тижнів війни, найбільший спад у виторзі заклади відчули наприкінці листопада. Тоді, 23 листопада, російські війська випустили по інфраструктурних обʼєктах у різних містах Україні близько 70 крилатих ракет та знеструмили 11 областей.
  • 19–25 грудня найбільше зростання у виторзі, як порівняти з минулим, 2021-м, роком, відчули фастфуд та кав’ярні – на 58% та 48% відповідно. Пекарні змогли наростити оберти на 15%, кафе – на 10%, бари – на 5%, ресторани – на 2%, при цьому кальянні просіли на 4%.
Як виживали ресторани, бари та кав’ярні у 2022 році. Дослідження Poster /Фото 1
Як виживали ресторани, бари та кав’ярні у 2022 році. Дослідження Poster /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Середній чек. Станом на середину грудня середній чек у фастфуді демонструє зростання на 49% порівняно з минулим роком і становить 158 грн.
  • Пекарні збільшили середній чек на 45%. У середині грудня 2021 року він становив 46 грн, нині – 66 грн. Середній чек барів зріс на 27% – з 328 грн до 416 грн. Середній чек кав’ярень України у грудні зріс на 25%, як порівняти з минулим роком: 78 грн проти 62 грн.
  • Ресторани збільшили чек на 22% – з 450 грн до 550 грн, а кальянні – на 21%, з 357 грн до 432 грн. Найменше зріс середній чек у кафе – лише на 19% за рік, зі 189 грн до 226 грн.
  • Проте, за словами більшості рестораторів, виторг та середній чек зросли у більшості внаслідок інфляції та підвищення цін на страви. 
Як виживали ресторани, бари та кав’ярні у 2022 році. Дослідження Poster /Фото 3

Контекст

Попри війну та масовані обстріли, ресторатори не лише продовжили роботу своїх закладів, а й не зупинилися у відкритті нових як в Україні, так і у світі (Milk Bar, Lviv Croissants – у Польщі, «Чорноморка» – у Румунії та Молдові, SMILEFOOD – у Болгарії та ОАЕ).

Як зазначають у Poster, показники бізнесу дуже різнилися від міста до міста. Найкраще відпрацювали заклади на заході країни та у містах, що стали великими хабами для переселенців, як-от Дніпро.

Оптимістичних прогнозів на сезон 2023 року ресторатори не роблять. «Ми реалісти та розуміємо, що це найскладніша зима в новітній історії України. Проте ми передусім підприємці, тож готуємось до роботи навіть у таких умовах. Де це можливо, ми закупили генератори, встановили Starlink, підготували «меню без світла», продовжуємо допомагати ЗСУ та віримо у близьку перемогу», – каже СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні