Категорія
Новини
Дата

Якби Трамп був президентом, Путін сидів би зараз у Києві та дивився на решту Європи — кандидатка в президенти США Гарріс

2 хв читання

Камала Гарріс Путін /Getty Images

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії, віцепрезидентка США Камала Гарріс під час дебатів з Дональдом Трампом у Національному конституційному центрі 10 вересня 2024 року. Фото Getty Images

У ніч з 10 на 11 вересня в США пройшли дебати кандидатів у президенти США. Кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс у відповідь на риторику її опонента від республіканців Дональда Трампа про те, що він не допустив би вторгнення Росії в Україну, якби був президентом, заявила — в такому разі Путін скоріше захопив би Київ та дивився на решту Європи, починаючи з Польщі.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові моменти

  • Під час дебатів експрезидент США Дональд Трамп звинуватив адміністрацію чинного президента США Джо Байдена у слабкій політиці, та дорікнув, що поспішне виведення військ США з Афганістану надало Володимиру Путіну сміливості вдертися в Україну.
  • Камала Гарріс у відповідь нагадала Трампу, що той назвав «блискучим» момент, коли російська армія вдерлася в Україну у лютому 2022 року. «Трамп – слабкий і помиляється в питаннях нацбезпеки. Він захоплюється диктаторами й сам хоче бути подібним їм. Він сказав про Путіна, що той може робити все, що йому заманеться, піти в Україну. Коли Росія увійшла в Україну він сказав, що це було блискуче», — сказала вона.
  • Гарріс наголосила — якби Трамп був президентом, Путін сидів би зараз у Києві та дивився на решту Європи, починаючи з Польщі. «Тому європейські союзники й союзники по НАТО вдячні за те, що ви більше не президент. І за те, що ми зберегли здатність Зеленського та українців боротися за свою незалежність», — пояснила вона свою думку.
  • Трамп повторив своє твердження, що Гарріс відправляли на переговори з Путіним та Зеленським перед повномасштабним вторгненням Росії, щоб запобігти війні, але вона з цим не впоралася: «Байден є найгіршим президентом в історії нашої країни. А Гарріс найгірший віцепрезидент. І жахливий переговірник. Путін побачив, наскільки вона і її бос некомпетентні».
  • На що Гарріс відповіла, що зустрічалась із Зеленським за кілька днів до того, як Росія вдерлася в Україну і поділилась даними американської розвідки про те, як він може захистити себе. «За кілька днів поїхала на східний фланг НАТО – до Польщі та Румунії. Ми обʼєднали 50 країн, щоб підтримати Україну в її праведному захисті. Завдяки нашій підтримці – ППО, артилерії, снарядам, Javelin, Abrams – Україна стоїть як незалежна і вільна держава», — сказала вона.
  • «Чому Трамп каже, що війна закінчиться протягом 24 годин? Думаю, він просто здасться», — наголосила Гарріс.

Ключові моменти

Це були перші дебати між кандидатами у президенти США: демократкою Камалою Гарріс та республіканцем Дональдом Трампом. Вони проходили на близькому до демократів каналі ABC News. Місцем дебатів стала Філадельфія – столиця штату Пенсильванія, одного з ключових swing states, які вирішуватимуть долю президентських виборів. Дискусія тривала півтори години, у фокусі – 15 ключових тем. За домовленістю, поки говорив один спікер, іншому – вимикали мікрофон.

Тема російсько-української війни стала третьою за таймінгом, за підрахунком The New York Times. Трамп говорив про неї 03:46 хвилин, Гарріс – 02:36. Довше кандидати дискутували лише про економіку США та права на аборти.

Що казали кандидати про Україну та війну та хто врешті переміг — читайте в розборі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд