Категорія
Світ
Дата

Путін у Києві чи в Москві? Як пройшли перші дебати Дональда Трампа та Камали Гарріс і що кандидати в президенти США говорили про Україну. Головне

5 хв читання

Дебати Дональда Трампа та Камали Гарріс /Getty Images

10 вересня між віцепрезиденткою США Камалою Гарріс та колишнім президентом США Дональдом Трампом пройшли їхні перші президентські дебати Фото Getty Images

Дональд Трамп та Камала Гарріс посперечались через Україну на дебатах кандидатів у президенти в США. Трамп обіцяв закінчити війну та звинувачував опонентку в некомпетентності. Гарріс закидала Трампу дружбу з диктаторами та намір здати Україну Володимиру Путіну

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Перші дебати відбулися на близькому до демократів каналі ABC News. Місцем дебатів стала Філадельфія – найбільше місто штату Пенсильванія, одного з ключових swing states, які вирішуватимуть долю президентських виборів. Дискусія тривала півтори години, у фокусі – 15 ключових тем. За домовленістю, доки говорив один спікер, іншому – вимикали мікрофон.

Тема російсько-української війни стала третьою за таймінгом, за підрахунком The New York Times. Трамп говорив про неї 03:46 хвилини, Гарріс – 02:36. Довше кандидати дискутували лише про економіку США та права на аборти.

Що казали кандидати про Україну та війну та хто врешті переміг?

Закінчити війну – національний інтерес США. Тези Дональда Трампа 

Якби я був президентом, Росія ніколи б цього не зробила. Дуже добре знаю Путіна, він би ніколи не вдерся б в Україну і не вбив мільйони людей. Такої загрози не було чотири роки [моєї каденції]. Я це владнаю швидко. Якщо буду обраним президентом, закінчу війну ще до вступу на посаду.

Вони [адміністрація Байдена] – слабкі в питаннях нацбезпеки. Путін підтримав Гарріс минулого тижня. Сказав, що сподівається на її перемогу. Думаю, він мав це на увазі. Тому що йому це сходить з рук. Зі мною такого б не сталося.

Чому Байден схвалив найбільшу угоду, яку коли-небудь укладала Росія? «Північний потік–2» – найбільший трубопровід у світі, що йде до Німеччини та всієї Європи. Тому що вони слабкі та неефективні.

Хочу, щоб війна припинилася. Людей вбивають мільйонами. Все набагато гірше, ніж ті фальшиві цифри, які ви отримуєте.

США витрачають на Україну $250 млрд, тому що вони не просять Європу, яка є більшим за нас бенефіціаром у розвʼязанні цієї проблеми. У нас – від $250 млрд до $275 млрд [витрати на Україну]. У них – від $100 млрд до $150 млрд. Європу треба змусити вирівнятися.

Дуже добре знаю Зеленського і Путіна. У мене хороші стосунки. Якщо я переможу, то поговорю з одним, з іншим, зберу їх разом.

Дональд Трамп на дебатах із Камалою Гарріс, 10 вересня 2024-го /Getty Images

Кандидат у президенти від Республіканської партії США Дональд Трамп під час дебатів із віцепрезиденткою США Камалою Гарріс у Національному конституційному центрі 10 вересня 2024 року. Фото Getty Images

Байден не знав, як із ним [Путіним] розмовляти і як це зупинити. А тепер у вас мільйони загиблих, і ситуація тільки погіршується. Це може призвести до Третьої світової війни.

Путін сидів би в Москві та не втратив би 300 000 чоловіків і жінок [якби я був президентом]. Зрештою, у нього є ядерна зброя і врешті-решт, можливо, він її застосує.

У найбільших інтересах США – закінчити цю війну. Гаразд, укласти угоду. Ми повинні зупинити знищення людських життів.

Байден є найгіршим президентом в історії нашої країни. А Гарріс – найгірший віцепрезидент. І жахливий переговірник. Гарріс відправили на переговори про мир із Зеленським і Путіним ще до того, як почалася ця війна. Через три дні по тому Путін почав війну, тому що побачив, наскільки вона і її бос некомпетентні.

Камала Гарріс: якби Трамп був президентом, Путін уже сидів би в Києві

Трамп – слабкий і помиляється в питаннях нацбезпеки. Він захоплюється диктаторами й сам хоче бути подібним їм. Він сказав про Путіна, що той може робити все, що йому заманеться, піти в Україну. Коли Росія увійшла в Україну він сказав, що це було блискуче.

Диктатори та автократи вболівають за те, щоб ви знову стали президентом. Вони можуть маніпулювати вами, підлещуючись та прислуговуючись. Багато воєначальників, з якими ви працювали, вважають, що ви – ганьба.

Нагадаю, ви балотуєтесь не проти Байдена, а проти мене. Чому Трамп каже, що війна закінчиться протягом 24 годин? Думаю, він просто здасться. Але ми, американці, не такі.

Я зустрічалась із Зеленським за кілька днів до того, як Росія вдерлася в Україну, і поділилась даними американської розвідки про те, як він може захистити себе. За кілька днів поїхала на східний фланг НАТО – до Польщі та Румунії. Ми обʼєднали 50 країн, щоб підтримати Україну в її праведному захисті. Завдяки нашій підтримці – ППО, артилерії, снарядам, Javelin, Abrams – Україна стоїть як незалежна і вільна держава.

Якби Трамп був президентом, Путін сидів би зараз у Києві та дивився на решту Європи, починаючи з Польщі. Тому європейські союзники й союзники по НАТО вдячні за те, що ви більше не президент. І за те, що ми зберегли здатність Зеленського та українців боротися за свою незалежність.

Камала Гарріс, дебати з Дональдом Трампом, 10 вересня 2024-го /Getty Images

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії, віцепрезидентка США Камала Харріс під час дебатів із Дональдом Трампом у Національному конституційному центрі 10 вересня 2024 року. Фото Getty Images

Я зустрічалась із Зеленським понад пʼять разів. Йшлося про те, що Америка завжди повинна бути лідером, який підтримує міжнародні правила і норми. Лідером, який демонструє силу та розуміє, що альянси, які ми маємо по всьому світу, залежать від нашої здатності піклуватися про наших друзів і не сприяти нашим ворогам.

Трамп обожнює сильних світу цього, замість того щоб дбати про демократію. А саме це стоїть на кону. Американський народ має право покладатися на президента, який розуміє важливість ролі та відповідальності Америки у забезпеченні стабільності та гарантуванні того, що ми будемо відстоювати наші принципи, а не продавати їх заради лестощів до своєї особи.

Фактор Тейлор Свіфт. Хто переміг у дебатах

Гарріс часто атакувала Трампа та змусила його кілька разів виправдовуватися. Наприклад, він доводив, що його мітинги не є нудними, говорив про мігрантів із Гаїті, які нібито їдять собак. Казав про політичні судові переслідування, вкрадені вибори 2020-го та те, що світові лідери не сміються з нього [на відміну від Байдена], наводячи як приклад дружнього йому прем’єра Угорщини Віктора Орбана.

67% зареєстрованих виборців, які дивились дебати, вважають, що Гарріс виступила краще, за даними флеш-опитування CNN. 37% – вважають, що переконливішим був Трамп. Результати опитування відображають погляди на дебати лише виборців, які їх дивилися, і не є репрезентативними для всіх виборців, зазначають на каналі.

Однак такі результати – потужне зрушення для Гарріс. До дебатів 50% очікували, що краще виступить Гарріс, стільки ж – схилялись на бік Трампа. Також це є зрушенням у порівнянні з червневими дебатами Дональда Трампа з Джо Байденом, який вибув із президентських перегонів. Три місяці тому 67% глядачів вважали, що саме Трамп перевершив опонента.

Чи змінять ці дебати динаміку підтримки кандидатів? 82% зареєстрованих глядачів дебатів кажуть, що це не вплинуло на їхній вибір, за даними опитування CNN. Лише 4% сказали, що змінили думку, за кого голосувати. Глядачі приблизно порівно оцінюють розуміння кандидатами проблем американців (44% – Гарріс, 40% – Трамп), за даними опитування CNN. Та вважають, що Трамп краще управляє економікою – 55% проти 35%.

По завершенню дебатів Гарріс заявила прихильникам, що все ще вважає себе аутсайдеркою. Але наразі вона може отримати приріст популярності серед молодих виборців. Кандидатку від демократів вже публічно підтримала відома співачка Тейлор Свіфт, яка має 283 млн підписників у Instagram.

Вибори ж президента США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд