З України у січні–листопаді виїхало на 142 000 людей більше, ніж повернулося – Опендатабот /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

З України у січні–листопаді виїхало на 142 000 людей більше, ніж повернулося – Опендатабот

Getty Images

В Україні за 11 місяців минулого року було зафіксовано понад 32 млн перетинів кордону, повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Держприкордонслужби. Водночас різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто повернувся до України, складає 142 000 осіб, або менше 1%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Порівняно з показниками за аналогічний період 2022 року, кількість перетинів кордону зросла на 1,6 млн, або 5%, до 32,6 млн.
  • Загалом 14 млн осіб повернулись до України за неповний 2023 рік, а 14,1 млн – покинули країну. Різниця між тими, хто виїхав з України, та тими, хто повернувся, складає 142 000. Йдеться безпосередньо про кількість перетинів державного кордону українцями.
З України у січні–листопаді виїхало на 142 000 людей більше, ніж повернулося – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Це у 15 разів менше, ніж у перший рік повномасштабної війни. У 2022-му різниця між тими, хто виїхав з України, та тими, хто повернувся, складала 2,2 млн. 
  • На початку року українці частіше виїжджали, аніж повертались, то з липня ця тенденція змінилась. Пік повернень у 2023 році припав на квітень (114 000 громадян України) та на серпень (144 000).

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхали за межі країни. На середину березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців. За даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. 

Кількість людей, які виїхали з України, донедавна перевищувала кількість тих, хто повернувся. 

З початку 2023-го зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн і приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуація в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

У серпні Опендатабот повідомляв, що після стрімкого зростання кількості виїздів за кордон на початку великої війни різниця між кількістю людей, які виїхали, та тими, хто повернулися, становить лише 2,4 млн громадян. Натомість іноземці навіть під час війни більше вʼїжджають, аніж залишають Україну.

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з Україниповідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні