Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Буду радий бачити у війську». Залужний прокоментував призов чоловіків, які виїхали за кордон

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ. Фото Getty Images

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний буде радий, якщо через деякий час побачить у війську чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон, про це він сказав на пресконференції. Він додав, що ЗСУ не мають посягати на мирне життя громадян, включаючи тих, хто виїхав з України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відповідаючи на питання, як він ставиться до заяви міністра оборони Рустема Умєрова щодо мобілізації українських чоловіків, які перебувають за кордоном, Залужний заявив, що »ЗСУ мають воювати і не посягати на мирне життя громадян у тому числі які виїхали за кордон». 
  • За його словами, для цього є уповноважені органи центральної виконавчої влади, які можуть прийняти відповідні рішення.
  • «Я не можу дати їм оцінку (чоловікам за кордоном) і не буду це робити. Але я буду дуже радий, якщо через деякий час побачу їх у війську, і з великим задоволенням організую їм підготовку, навіть за кордоном», – сказав Залужний.
  • Стосовно електронних повісток Залужний заявив, що цю пропозицію робив не Генеральний штаб, бо він «не має можливості видавати повістки у такий спосіб».
  • «Але ми раді любому способу забезпечити наші потреби у людях, якщо у наслідок електронних повісток ми їх отримаємо це буде дуже добре. Якщо це буде здійснено іншим чином – також буде добре», – заявив головнокомандувач ЗСУ.
  • Він додав, що Генштаб не ініціював жодних обмежень для ухилянтів, і додав, що це компетенція центральних органів влади. «Ми не робили таких пропозицій. У ЗСУ вистачає клопоту ніж придумувати обмеження для цивільних людей», – пояснив Залужний.

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

За словами президента, ця цифра є «дуже серйозною», і йому потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів, наголосив він. Президент заявив, що мобілізація коштуватиме Україні 500 млрд грн.

Коментуючи цю заяву президента, Залужний пояснив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. «Що стосується цієї цифри, ми її сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році», – зазначив Залужний. 

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні