Категорія
Новини
Дата

Загибель керівництва МВС в авіакатастрофі. Пʼятьом посадовцям ДСНС повідомлено про підозру

Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру п’ятьом посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій у справі падіння гелікоптера у Броварах в січні 2023 року, внаслідок чого загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ, йдеться у повідомленні пресслужби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту.
  • Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів.
  • У ході досудового розслідування похвилинно відновлено день аварії, у тому числі розшифровано «чорні скриньки».
  • Посадовцям Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту інкримінується порушення правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду (ч. 3 ст. 276 КК України).
  • Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).
Загибель керівництва МВС в авіакатастрофі. Пʼятьом посадовцям ДСНС повідомлено про підозру /Фото 1

Фото: Офіс генерального прокурора

  • Серед підозрюваних начальник Управління авіації та авіаційного пошуку та рятування ДСНС України, в.о. командира частини, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї, начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Контекст

Зранку 18 січня унаслідок падіння гвинтокрила в Броварах загинуло вище керівництво МВС: міністр Денис Монастирський; перший заступник міністра Євген Єнін; держсекретар МВС Юрій Лубкович. 

Крім високопосадовців МВС, в авіатрощі загинуло чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли у садочок. 31 особа, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

У січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. За даними Офісу генпрокурора, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах і необхідних сертифікатів. 

Проте жоден із посадовців, відповідальних за безпеку польотів, його не скасував і не переніс виліт. Через складні погодні умови екіпаж гелікоптера змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті й після виконня маневру сталося зіткнення з землею. При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні