Україна в майбутньому отримає західні танки та винищувачі – Резніков /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна в майбутньому отримає західні танки та винищувачі – Резніков

Getty Images

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що Київ зрештою отримає західні танки та винищувачі, щоб витіснити російські війська з країни, але вважає, що Вашингтону доведеться «прокласти шлях», перш ніж інші союзники почнуть постачання, пише Politico.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Я дуже оптимістичний у тому, що танки Abrams можливі в майбутньому, і я впевнений, що винищувачі, такі як F-16, F-15 або Gripen зі Швеції, також будуть можливі», – сказав Резніков у інтервʼю.
  • Країни НАТО місяцями обговорювали, чи відправляти сучасні основні бойові танки, такі як Leopard з Німеччини або Abrams зі США. Німецькі офіційні особи поки що відмовляються, заявляючи, що вони не будуть першими, хто відправить важку бронетехніку натовського класу через побоювання, що це може сприйнятися президентом Росії Володимиром Путіним як ескалація. 
  • Офіційні особи США тим часом стверджують, що танки Abrams є складними в логістичному плані і їх буде важко підтримувати на полі бою в Україні через значний розхід палива.
  • «Оптимізм Резнікова зберігається, незважаючи на всі політичні та матеріально-технічні труднощі, повʼязані з переконанням західних країн у постачанні Україні більш сучасної зброї натовського рівня», – зазначає видання. Він зазначив, що багато що з предметів, які колись вважалися забороненими, – безпілотники, ракети та артилерія – зрештою потрапили до Києва.
  • Найважливішим рішенням союзників, принаймні в найближчій перспективі, «має бути те, який у нас буде основний бойовий танк для Збройних Сил України, тому що ми розуміємо, що всі наші партнери, які мають промисловість, що може виробляти танки, такі як Велика Британія, Франція та Німеччина, чекатимуть на політичне рішення від США», – заявив він. 
  • «Я впевнений, що після того, як (прибуде) перший Abrams, у нас будуть Leopard, Marder (німецькі бойові машини піхоти) та інші типи важкої бронетехніки, такі як танки», – додав Резніков.
  • Що стосується винищувачів, то попередні обговорення про те, що в кінцевому підсумку Україна отримає F-16, продовжуються, хоча серед офіційних осіб у Вашингтоні немає відчуття, що це станеться в розпал бойових дій, які ведуться сьогодні, через логістику підготовки українських пілотів та відправлення необхідних запасних частин для літаків.

Контекст

З 10 жовтня Росія зберігає посилений темп завдання дальніх ударів по об’єктах на всій території України. Атаки по цивільній інфраструктурі, найімовірніше, є відповіддю на невдачі РФ у бою з серпня, йдеться в зведенні британської розвідки.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля–земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Спецслужби Великої Британії вважають, що Росія використовує велику кількість іранських дронів Shahed-136, щоб пробити українську протиповітряну оборону, і, ймовірно, дрони будуть використовуватись як заміна російської високоточної зброї великої дальності, яка стає все дефіцитнішою.

Сполучені Штати вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО HAWK зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні