Залужний отримав у спадок $1 млн і пожертвував їх на ЗСУ /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Залужний отримав у спадок $1 млн і пожертвував їх на ЗСУ

з особистого архіву

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний отримав у спадок із США $1 млн і передав їх на потреби ЗС України, пише видання The New York Times. Гроші надійшли на спецрахунок НБУ у січні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Залужний отримав спадок від американця українського походження Григорія Степанця, про що повідомила родина Степанця.
  • У січні головнокомандувач пожертвував усю суму на ЗСУ.
  • На запит УП у ЗСУ підтвердили цю інформацію: «Генерал Залужний спрямував ці гроші у повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії, що підтверджено SWIFT-повідомленням банку від 5 січня 2023 року».
  • «Я все своє життя віддав Збройним Силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний всім, хто допомагає Збройним Силам України. І вдячний своїй родині за розуміння», – повідомив Залужний.

Контекст

З моменту початку повномасштабної війни лише на рахунки НБУ та у три найбільші фонди країни українці та іноземці задонатили понад 33,96 млрд грн. Йдеться про UNITED24, «Повернись живим» і Фонд Притули. Згідно з повідомленням Опендатобот, найбільший внесок – 15,8 млрд – було зібрано на рахунки НБУ за три місяці: з 24 лютого по 5 травня. Майже половину (47%) від донатів найбільших українських фондів зібрала фандрейзингова платформа UNITED24.

Повномасштабне вторгнення спричинило бум благодійності в Україні – суми пожертв українців за перші чотири місяці війни зросли в дев’ять разів, йдеться у дослідженні Zagoriy Foundation. Упродовж 2022 року благодійниками стали 86% мешканців України. Це на 19% більше, ніж торік.

Надія та лють мотивують українців жертвувати більше, а фонди вміють це використовувати. Розіграші призів, аукціони мистецтва та меморабілій, збори, що тригерять емоції, – волонтери України мають арсенал творчих прийомів. Результат – десять найбільших фондів та ініціатив зібрали за 9 місяців повномасштабної війни 63 млрд грн на армію та гуманітарні потреби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні