Категорія
Новини
Дата

США та союзники обговорюють надання Україні винищувачів – FT

Вашингтон та його союзники обговорюють задоволення довгострокових військових потреб України. Йдеться про протиповітряну оборону та доцільність надання винищувачів у середньо- та довгостроковій перспективі. До сьогодні партнери відмовлялися від цієї ідеї, пише Financial Times із посиланням на високопоставленого представника міністерства оборони США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У США відмітили «блискавичний контрнаступ» ЗСУ, який змусив відступити окупантів.
  • Високопоставлений американський військовий чиновник заявив у понеділок, що російські сили «значною мірою поступилися своїми завоюваннями» навколо другого за величиною міста України і «відступили на північ і схід, багато з цих сил перебралися через кордон до Росії». 
  • Офіційний представник США також заявив, що повідомлення про те, що російські війська кинули техніку під час відступу, «можуть свідчити про дезорганізоване командування та управління Росії».
  • Проте чиновник попередив, що швидке просування українського контрнаступу докорінно не змінило найближчу перспективу на полі бою, і це обережне повідомлення також зробили інші високопосадовці в адміністрації США.
  • Деякі західні офіційні особи надихнулися успіхами ЗСУ і заявили, що вони підкріпили аргументи країн НАТО та їхніх партнерів надати України летальну зброю.
  • Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк написав, що Україні потрібно більше зброї.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив Financial Times, що на Харківщині контрнаступ був схожим на «снігову кулю» і пройшов значно «краще, ніж очікувалося». За його словами, українські війська втомилися після шестиденного контрнаступу, проте їхній бойовий дух був високий, бо це стало ознакою того, «що Росію можна перемогти».
  • Резніков сказав, що майже одночасний контрнаступ навколо Херсона просувається повільніше, оскільки це сільськогосподарський регіон «з іригаційними каналами», які росіяни можуть використовувати як оборонні траншеї. 
  • Міністр додав, що чеченців на півдні України використовують, щоб не дати фронтовим військам покинути свої позиції. 

Контекст

Український контрнаступ у Харківській області явно захопив російське верховне командування зненацька. Наступ розпочався 6 вересня після інтенсивної дводенної артпідготовки.

Наразі російські окупаційні війська розгромлені у Харківській області. За 6–11 вересня, за даними Генерального штабу, знищено 2850 окупантів та 590 одиниць техніки, вартість яких, за оцінкою Forbes, перевищує $670 млн

Значну частину техніки було знищено в ході контрнаступу на Харківщині (яка саме – важко достеменно встановити). Втрати противника становили 86 танків та 158 бойових броньованих машин, 106 артилерійських систем, 159 автомобілів та 46 одиниць іншої техніки.

Найдорожча втрата противника – комплекс радіоелектронної боротьби «Москва-1» ($57 млн), який було знищено в Запорізькій області. На Харківщині ж окупанти втратили винищувач-бомбардувальник Су-34 ($36 млн) та контрбатарейну радіолокаційну систему «Зоопарк-1М» ($25 млн).

Нова оборонна лінія РФ мала проходити річкою Оскол, але українські частини продовжують просуватися на схід.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні