Категорія
Новини
Дата

Західні країни готові передати Україні золотовалютні резерви РФ, готується механізм – Малюська

Країни Заходу досягли згоди у питанні передачі Україні заморожених золотовалютних резервів Росії, але для цього потрібен спеціальний юридичний механізм. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі єдиного телемарафону.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З якою країною ми б не розмовляли, політична згода є. Питання лише в тому, як це зробити», – сказав Малюська. Україна вже працює над створенням такого механізму передачі Україні заморожених російських активів, наголосив міністр.
  • Він пояснив, що це буде великий міжнародний договір, до якого країни зможуть приєднуватися і на виконання цього договору передавати Україні активи та знімати з них імунітет. За його словами, золотовалютні резерви РФ наразі захищені суверенним імунітетом, тобто одна країна не може відібрати щось в іншої. Малюська вважає, що такий міжнародний договір може бути ратифікований вже цієї зими.
  • На першому етапі Україна хоче забрати суверенні активи на $300 млрд. Другий етап, набагато більш складний і тривалий, – це відбирання інших активів. Наприклад, російських державних компаній або навіть майна російських олігархів, пояснив міністр.

Контекст

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль вважає, що сплата традиційних репарацій з боку РФ виглядає малоймовірною, тому Україна буде змушена йти шляхом конфіскації її активів та майна.

Україна вимагатиме від Росії репарації через війну в розмірі щонайменше $300 млрд, заявляв раніше міністр юстиції. За його словами, на Генасамблеї ООН Україна збирається домогтися ухвалення резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків. 

9 вересня у Брюсселі уряд України, Єврокомісія та Світовий банк презентували спільну оцінку збитків, які Україна понесла за перші місяці війни з Росією. 

Оцінка Світового банку містить скромніші суми, ніж ті, що два місяці тому під час Ukraine Recovery Conference у Лугано називав український уряд. Якщо урядовий план відновлення розрахований на $750 млрд на 10 років, то Світовий банк пропонуватиме поки що орієнтуватися не більш ніж на $350 млрд загальних збитків.

У таку суму СБ оцінює обсяги потенційної відбудови за принципом «відновлюємо, але краще, ніж було», розповів Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. Поточні потреби відновлення на наступні 36 місяців банк оцінює у $105 млрд, додає він. З цієї суми український уряд визначив найбільш критичними $17 млрд кінця 2023 року, каже Качур.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні