Категорія
Новини
Дата

Залужний допускає новий наступ на Київ і готується до затяжних боїв

1 хв читання

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний вважає одним із головних завдань армії створити резерви та підготуватися до війни, яка «може відбутися в лютому, у кращому випадку в березні, у гіршому – наприкінці січня», про це він заявив в інтервʼю The Economist.

Ключові факти

  • За словами Залужного, нині серед завдань армії – утримати рубіж і більше не втрачати позицій. Водночас завдання противника – виснажити Збройні Сили України. «Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, найімовірніше, десь за Уралом готують нові ресурси. Готуються на 100%», – сказав він.
  • Тож нині Україна має підготуватися до цієї війни, яка може статися в лютому, щоб мати можливість вести її свіжими силами та резервами. «Друге, дуже важливе для нас стратегічне завдання – створити резерви та підготуватися до війни, яка може відбутися в лютому, у кращому випадку у березні, у найгіршому – наприкінці січня. Вона може розпочатися не з Донбасу, а в бік Києва, з боку Білорусі, не виключаю і південного напрямку», – сказав Залужний.
  • За словами головнокомандувача ЗСУ, нині зроблено всі розрахунки: скільки потрібно танків, артилерії тощо, і на цьому потрібно зосередитись. 
  • «Хай простять мене солдати в окопах, зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш затяжних та важких боїв, які можуть розпочатись наступного року», – додав він.
  • Стосовно оголошеної в Росії мобілізації, то, на думку Залужного, вона спрацювала і становить для української армії проблему. «За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2–1,5 млн людей… Росіяни готують близько 200 000 нових солдатів. Я не сумніваюся, що в них буде ще одна спроба піти на Київ», – заявив він.

Контекст

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України війною, станом на листопад складає $135,9 млрд, ідеться в новому звіті аналітичної команди Київської школи економіки (KSE). Порівнюючи з вересневим звітом, найбільше збитків завдано енергетичній інфраструктурі.

З вересня країна-агресор зосередилася переважно на ракетних обстрілах енергетичної інфраструктури України. 5 грудня РФ завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Після чергової хвилі російських атак співробітники української розвідки помітили уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х для перевезення ядерної боєголовки, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький. Нині окупанти мають запас на здійснення трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні