Категорія
Новини
Дата

Залужний допускає новий наступ на Київ і готується до затяжних боїв

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний вважає одним із головних завдань армії створити резерви та підготуватися до війни, яка «може відбутися в лютому, у кращому випадку в березні, у гіршому – наприкінці січня», про це він заявив в інтервʼю The Economist.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Залужного, нині серед завдань армії – утримати рубіж і більше не втрачати позицій. Водночас завдання противника – виснажити Збройні Сили України. «Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, найімовірніше, десь за Уралом готують нові ресурси. Готуються на 100%», – сказав він.
  • Тож нині Україна має підготуватися до цієї війни, яка може статися в лютому, щоб мати можливість вести її свіжими силами та резервами. «Друге, дуже важливе для нас стратегічне завдання – створити резерви та підготуватися до війни, яка може відбутися в лютому, у кращому випадку у березні, у найгіршому – наприкінці січня. Вона може розпочатися не з Донбасу, а в бік Києва, з боку Білорусі, не виключаю і південного напрямку», – сказав Залужний.
  • За словами головнокомандувача ЗСУ, нині зроблено всі розрахунки: скільки потрібно танків, артилерії тощо, і на цьому потрібно зосередитись. 
  • «Хай простять мене солдати в окопах, зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш затяжних та важких боїв, які можуть розпочатись наступного року», – додав він.
  • Стосовно оголошеної в Росії мобілізації, то, на думку Залужного, вона спрацювала і становить для української армії проблему. «За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2–1,5 млн людей… Росіяни готують близько 200 000 нових солдатів. Я не сумніваюся, що в них буде ще одна спроба піти на Київ», – заявив він.

Контекст

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України війною, станом на листопад складає $135,9 млрд, ідеться в новому звіті аналітичної команди Київської школи економіки (KSE). Порівнюючи з вересневим звітом, найбільше збитків завдано енергетичній інфраструктурі.

З вересня країна-агресор зосередилася переважно на ракетних обстрілах енергетичної інфраструктури України. 5 грудня РФ завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Після чергової хвилі російських атак співробітники української розвідки помітили уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х для перевезення ядерної боєголовки, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький. Нині окупанти мають запас на здійснення трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні