«Запоріжсталі» відмовили у відшкодуванні ПДВ на 350 млн грн /пресслужба "Запоріжсталі"
Категорія
Новини
Дата

«Запоріжсталі» відмовили у відшкодуванні ПДВ на 350 млн грн через санкції проти акціонерів. Комбінат просить переглянути рішення

Цех холодної прокатки № 1 Фото пресслужба "Запоріжсталі"

Наприкінці червня Державна податкова служба відмовила ПАТ «Запоріжсталь» у відшкодуванні ПДВ за березень-квітень 2023 року на понад 350 млн грн через санкції проти частини акціонерів. Підприємство вважає, що це рішення порушує норми Податкового кодексу щодо права на відшкодування ПДВ, йдеться у пресрелізі комбінату. 

Ключові факти

  • Державна податкова служба у своєму рішенні посилається на указ президента, який вводить в дію рішення РНБО про застосування санкцій до частини акціонерів «Запоріжсталі»
  • У заяві підприємства зазначається, що серед посадових осіб «Запоріжсталі» немає представників акціонерів, на яких накладено санкції. 
  • «Введені санкції стосуються особисто фізичних і юридичних осіб-акціонерів і жодним чином не впливають на стабільну роботу підприємства […] Накладені санкції мають персональний характер і вводять обмеження саме проти підсанкційних осіб», – йдеться у заяві. 
  • Підприємство не здійснює господарської діяльності з акціонерами, на яких були накладені санкції: з цими контрагентами не укладено жодних договорів, не ведуться переговори щодо укладення таких договорів, не підтримуються ділові відносини, не здійснюються жодні виплати на їхню користь, заявили на «Запоріжсталі».
  • «Це рішення обмежує можливість своєчасних розрахунків з постачальниками сировини та обладнання у воєнний час. Як наслідок, це може призвести до невиконання підприємством виробничих замовлень, обмеження надходження валютної виручки в українську економіку та поставити під сумнів обсяги допомоги комбінату Силам оборони України», – наголосив гендиректор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк.
  • «Запоріжсталь» наполягає на необхідності переглянути рішення Державної податкової служби щодо відмови в відшкодуванні ПДВ, «яке фактично веде до штучного вилучення обігових коштів підприємства та не відповідає чинному законодавству».

Контекст

12 травня цього року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій проти 13 фізичних та 28 юридичних осіб, «які допомагали РФ тримати контроль над «Запоріжсталлю». Також він заявив про запуск процедури конфіскації російської частки підприємства.

Згідно з указом, під санкції потрапили акціонери «Запоріжсталі»: «Global Steel Investments», «Київ Секюрітіз Груп», «Мідланд Кепітал Менеджмент», а також державна російська корпорація «ВЕБ.РФ».

Зеленський уточнив, що російський вплив на «Запоріжсталь» існував завдяки різним підставним та офшорним особам. «Частка, що контролювалася Росією через один із системних банків, буде конфіскована й працюватиме заради України та українців», – сказав він.

«Запоріжсталь» – один з найбільших в Україні виробників чавуну та прокату, гарячекатаного й холоднокатаного листа, гнутих профілів. Комбінат постачає продукцію до понад 50 країн світу. 

За даними сервісу Opendatabot, власником «Запоріжсталі» є український бізнесмен Рінат Ахметов та група акціонерів, зокрема Global Steel Investments Ltd., «Київ Секюрітіз Груп», «Мідланд Кепітал Менеджмент». До листопада 2019 року гендиректором «Запоріжсталі» був нинішній заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма.

За підсумками 2022 року дохід «Запоріжсталі» скоротився майже вдвічі порівняно з попереднім довоєнним роком – до 47 млрд грн (87 млрд грн за 2021 рік), чистий збиток перевищив 4,3 млрд грн (прибуток 17 млрд грн у 2021-му), активи на кінець 2022 року оцінювалися у 69 млрд грн (76 млрд грн).

Загальна сума коштів на оборону держави, виділених комбінатом з 24 лютого 2022 року, становить близько 302 млн грн, йдеться у пресрелізі підприємства. Сума податкових відрахувань, які у пільговий період додатково сплатив ПАТ «Запоріжсталь» на користь бюджету України і запорізької громади, перевищує 350 млн грн. Комбінат продовжує сплачувати податки в повному обсязі, йдеться у заяві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні