Категорія
Новини
Дата

Засновник DMarket Володимир Панченко запустив новий ШІ-стартап Portal.ai та залучив $5 млн інвестицій. Що це за компанія

2 хв читання

Новий стартап, що робить платформу із ШІ-агентами для малого й середнього бізнесу, засновано у вересні 2023 року в Каліфорнії. Тепер він оголошує про офіційний запуск, розповів Forbes співзасновник та СЕО Володимир Панченко.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Portal.ai – це адаптований під кожного клієнта ШІ-застосунок для малих і середніх підприємців, що допомагає керувати операційною діяльністю, маркетингом, фінансами, логістикою тощо.
  • Засновники – український серійний підприємець Володимир Панченко (CEO) та експерт зі штучного інтелекту Мохаммед (Хамуді) Наанаа, що працював у ШІ-проєктах Amazon, Apple та Google. Він обіймає посаду технічного директора.
  • У команді стартапу – 21 людина, серед них колишні топспеціалісти WhatsApp, PayPal, Apple, Amazon, Google.
  • До офіційного запуску Portal.ai залучив $5 млн передпосівних інвестицій. Це ангельські чеки по $0,5 млн по SAFE-угодах із оцінкою $50 млн, каже Панченко.
  • Серед ранніх інвесторів – західні фонди: StratMinds VC, AGI House Ventures and Rocky Yu, BBQ Capital and Nemke Kostic, The Patel family office, Amanda Schloss family office, Broocknell Ventures тощо.
надано пресслужбою

надано пресслужбою

Контекст

Portal.ai – четверта компанія Панченка. Попередні його бізнеси – реселлер комп’ютерних ігор Suntechsoft, платформа скінів Skins.Cash і біржа для торгівлі віртуальними предметами з комп’ютерних ігор DMarket – тісно пов’язані з геймінговою індустрією. У січні 2023-го Панченко продав DMarket ігровому блокчейн-стартапу Mythical Games і за умовами контракту мав певний час попрацювати у цій компанії.

Але досить швидко захопився гарячою темою генеративного штучного інтелекту разом із давнім другом Наанаа, що роками досліджував цю технологію, зібрав команду й почав роботу над новим проєктом.

Операційка, навіть на базовому рівні – це 90% проблем усіх невеликих підприємців, каже Панченко. Мета Portal.ai – демократизувати і максимально передати ці процеси ШІ. «Тоді ми побачимо набагато більше красивих речей, адже шанси на виживання талановитих підприємців підвищаться в рази», – вважає він. Цільова аудиторія Portal.ai – близько 400 млн малих і середніх компаній в усьому світі.

Основний продукт стартапу – так званий оркестратор, що управляє низкою ШІ-агентів. Це програми на основі штучного інтелекту, що можуть виконувати певні завдання, наприклад, керувати маркетинговою кампанією чи давати рекомендації щодо використання рекламного бюджету. Але на відміну від звичайних комп’ютерних програм агенти діють автономно, можуть самонавчатися й самостійно приймати рішення без участі людини.

Агенти Portal.ai збирають й аналізують дані про бізнес клієнта з платформ на кшталт Shopify, Amazon, Google, Meta, Wix, QuickBooks, надають рекомендації або виконують завдання в один клік. «Скрипти, що автоматизують маркетинг, продажі, ціноутворення, давно є, просто вони доступні для великих корпорацій за підпискою у $50 000 на місяць», – каже Панченко.

Наанаа називає свій продукт першим ключовим співробітником, якого наймає власник малого бізнесу. «Наша остаточна мета – автоматизувати прийняття рішень для підприємців і вирівняти гру з великими корпораціями», – додає він.

До офіційного запуску Portal.ai залучив п’ятьох тестових клієнтів. Результат – збільшення операційної ефективності на 223% та генерація $2 млн додаткового доходу, йдеться у пресрелізі компанії. Наразі підписка на продукт коштує $300 на місяць. Проте у майбутньому Панченко планує зробити його безплатним для користувачів, а доходи отримувати від кредитних програм із банками-партнерами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні