Категорія
Новини
Дата

Заволодіння аеропортом «Одеса». НАБУ і САП завершили слідство і оновили підозри двом бізнесменам

1 хв читання

НАБУ і САП завершили розслідування та оновили підозри у справі щодо заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності у понад 2,5 млрд грн, повідомляє пресслужба бюро.

Ключові факти

  • Антикорупційні органи завершили розслідування справи, наразі детективи НАБУ відкрили стороні захисту матеріали справи для ознайомлення.
  • 17 травня двом бізнесменам (Борису Кауфману і Олександру Боруховичу) та колишньому меру Одеси (Олексію Костусєву) повідомили про нову підозру у наданні останньому хабаря у вигляді двоповерхового пентхауса в центрі Одеси площею 700 кв. м. 
  • Бізнесменам також інкримінують два епізоди легалізації майна аеропорту, серед якого близько 100 будівель і споруд, 84 транспортних засоби та склад паливно-мастильних матеріалів.

Контекст

За версією слідства, у 2011 році два відомих одеських бізнесмени організували схему заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса». Для цього вони зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР) з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту. 

Слідство не називає прізвища підозрюваних. Раніше справжніми власниками аеропорту «Одеса» називали бізнесменів Грановського (тепер – Борухович) і Кауфмана, хоча офіційно вони це заперечували.

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн, стверджує НАБУ.

У серпні 2023 року слідчі заявили про викриття схеми та повідомили про підозру 5 особам. 16 жовтня ВАКС ухвалив рішення про арешт майна аеропорту Одеси.

Ще у грудні 2022 року детективи НАБУ затримали бізнесменів Кауфмана і Боруховича в Одесі. Їм повідомили про підозру за ч. 1. ст. 255 (Створення, керівництво злочинною організацією) та ч. 3 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) КК України. Справа стосувалася корупційних схем щодо комунальної власності Одеси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні