Категорія
Новини
Дата

Збитки виробника «Моршинської» досягли 147 млн грн, EBITDA обвалився втричі. Але компанія продовжує працювати

Підприємства найбільшого виробника бутильованої води в Україні – групи IDS Ukraine – за девʼять місяців цього року мали консолідований чистий збиток у 146,7 млн грн проти чистого прибутку у 523,1 млн грн у 2021 році. Показник EBITDA за цей самий період впав утричі. Про це сказав в інтервʼю Forbes один із акціонерів виробника «Моршинської» Всеволод Білас.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За його словами, війна суттєво впливає на фінансові показники українських компаній, проте бізнес IDS Ukraine «є стійким і має резерви для продовження діяльності».
  • За дев’ять місяців цього року обсяги реалізації продукції підприємств IDS Ukraine впали на 28% проти аналогічного періоду торік. При цьому в березні падіння зазнало пікового рівня – 46%, якщо порівняти з обсягами минулого року, зазначив Білас.
  • Через паливну кризу та тимчасові збої в ланцюгах постачання сировини й матеріалів була значна інфляція логістичних витрат і собівартості виробництва, каже акціонер IDS Ukraine. Це призвело до того, що за девʼять місяців підприємства мали консолідований чистий збиток у 146,7 млн грн проти чистого прибутку у 523,1 млн грн, який отримали у 2021 році. За словами Біласа, скоригований показник EBITDA склав 226,8 млн грн, що утричі менше, ніж у 2021 році.
  • Компанія була змушена підвищити ціни, переглянути й зменшити витрати до можливого мінімального рівня, зупинити нові інвестиційні проєкти, реструктуризувати борги з частиною кредиторів та вдатися до вимушеної оптимізації організаційної структури, заявив Білас.
  • Водночас, за його словами, компанія не зупинила проєкт запуску нової виробничої лінії в Моршині для розливу нових продуктів.
  • «Хочу зазначити, що IDS Ukraine і надалі вчасно сплачує усі належні податки та збори до бюджету України. Від початку 2022 року до державного та місцевих бюджетів надійшло 504,7 млн грн (включно із ЄСВ – єдиним соціальним внеском – у 108,6 млн грн). А на 30 вересня група компаній має позитивний власний капітал та позитивний робочий капітал», – додав акціонер IDS Ukraine.

Контекст

23 листопада стало відомо, що до АРМА передали корпоративні права семи підприємств з виробництва та продажу питної води. Йдеться про найбільшого виробника бутильованої води в Україні – IDS Ukraine, яка випускає відомі марки «Моршинська» та «Миргородська». Одні з акціонерів компанії – Михайло Фрідман з партнерами, які є також співвласниками «Альфа-груп».

Корпоративні права суд заарештував ще на початку червня. Загальна сума арештованих цінних паперів та грошових коштів становить 53,4 млн грн, повідомили в БЕБ й Офісі генпрокурора. Слідство тоді звинуватило російських акціонерів у намаганнях вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України. Це два заводи – в Моршині Львівської області та Миргороді Полтавської, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води IDS Aqua Service.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні