Категорія
Новини
Дата

Світ входить в епоху чистої енергії. Частка зеленої енергетики досягла рекордних 12%

У 2022 році вітрова та сонячна енергетика згенерували рекордну кількість енергії в світі, пише CNBC з посиланням на звіт незалежної кліматичної аналітичної агенції Ember. Світ входить в епоху чистої енергії, стверджують аналітики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У 2022 році 12% світової енергії було згенеровано за допомоги сонця та вітру, йдеться у звіті. Роком раніше зелена енергетика забезпечила 10% глобального обсягу.
  • Все готово для блискавичного зростання вітрової та сонячної енергетики, вважає Малгожата Вʼятрос-Мотика, провідна енергетична аналітикиня та авторка звіту. «Чиста електроенергія змінить світову економіку,, від транспорту до виробництва і далі», — сказала вона.
  • На думку авторів звіту, зростання обсягів відновлюваної енергетики свідчить про «початок кінця віку викопного палива». Частка сонячної енергетики зростає 18 років поспіль, збільшуючи частку на 24% рік до року. Наразі світовий обсяг генерації сонячної енергетики може цілком задовольнити потреби Південної Африки.
  • Обсяги генерації вітрової енергетики, які зросли на 17% за 2022 рік, можуть задовольнити попит усієї Великої Британії.
  • Звіт базується на даних за 2022 рік із 78 країн та свідчить, що відновлювальна та атомна енергетика генерує 39% усієї необхідної електроенергії світу. Натомість вугілля, найбрудніше викопне паливо, забезпечує 36% світових потреб.

Контекст

В Україні розвиток відновлюваної енергетики є одним із пʼяти пріоритетів відновлення країни. За час повномасштабної війни росіяни знищили до 90% потужностей вітрової та 30% сонячної енергетики України, вважають експерти ООН.

У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилась третина українських електростанцій. Їхніх працівників залякують, катують та «кидають» на гроші.

На тимчасово окупованих територіях, крім ЗАЕС, до З0% українських сонячних електростанцій та близько 80% вітрової генерації. На кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних – 6230 МВт.

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав в інтервʼю Forbes гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні