Категорія
Новини
Дата

Зеленський на зустрічі з Рютте закликав НАТО спільно збивати російські ракети

2 хв читання

Марк Рютте і Володимир Зеленський на брифінгу. Київ, 3 жовтня 2024 року /Офіс президента України

Марк Рютте і Володимир Зеленський на брифінгу. Київ, 3 жовтня 2024 року Фото Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський розраховує на зміну підходів НАТО у допомозі Україні для захисту неба. Йдеться про збиття Альянсом російських ракет і дронів. Про це він сказав 3 жовтня під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте в Києві. 

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • Володимир Зеленський зустрівся з генсекретарем НАТО Марком Рютте під час його першого закордонного візиту як керівника Північноатлантичного альянсу. 
  • На зустрічі обговорювали перспективи співпраці, план перемоги та реалістичність підходу України до справедливого закінчення війни, ситуацію на полі бою, а також потреби українських підрозділів, зокрема щодо зброї та комплектування бригад, повідомила пресслужба Офісу президента.
  • Зеленський наголосив, що Україні потрібне посилення позицій на фронті, щоб посилити тиск на Росію заради справедливої та реальної дипломатії. 
  • Для України важливо, щоб перед початком зими були реалізовані всі домовленості щодо ППО, зокрема ті, яких досягли на саміті НАТО у Вашингтоні в липні цього року, зазначив президент. 
  • Лідери обговорили додаткову взаємодію із сусідами на прикладі Близького Сходу. 
  • «Спільне збиття іранських ракет нічим не відрізняється від збиття російських ракет, від збиття іранських «шахедів», які поєднують російський та іранський режими. Більше рішучості партнерів у нашому регіоні – це те, що потрібно, щоб покласти край російському терору», – наголосив Зеленський. 
  • Рютте зазначив, що на посаді генсека НАТО робитиме все можливе для посилення підтримки України. «Україна як ніколи раніше близька до НАТО. І ми продовжуватимемо йти цим шляхом, доки ви не станете членом нашого Альянсу. Я з нетерпінням чекаю на цей день», – заявив Рютте.

Контекст

1 жовтня на першій пресконференції у ролі генсека НАТО Рютте заявив, що пріоритет, як і раніше озвучувалося, – це Україна. «Ми маємо гарантувати, що Україна переможе як суверенна, незалежна, демократична держава», – сказав він. За словами Рютте, необхідно посилити підтримку України і ще більше наблизити її до НАТО.

Водночас він ухилився від прогнозів про те, коли Україна може отримати запрошення до вступу. 

Рютте також сказав, що рішення про надання дозволу Україні бити по РФ далекобійною зброєю Заходу повинні ухвалювати союзники, які передають цю зброю.

Марк Рютте, 57, вперше обійняв посаду в 2010 році і став найтривалішим премʼєр-міністром Нідерландів.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну Рютте є вірним союзником України і критиком Путіна. Нідерланди – одна з країн, що обіцяли надати Києву винищувачі F-16. 

Спостерігачі Politico зазначають, що важливим активом Рютте є те, що він має гарні стосунки з Трампом і спроможний домовитися і з демократами, і з республіканцями. Видання нагадало, що колись Рютте отримав похвалу від Трампа, який сказав: «Мені подобається цей хлопець!».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд