Категорія
Новини
Дата

Видатки держбюджету-2023 доведеться переглянути, – Марченко

2 хв читання

Міністерство фінансів готує зміни до держвидатків, закладених у бюджет цього року. Їх доведеться переглянути через погіршений макропрогноз на 2023-й рік. Про це під час виступу на онлайн-заході Центру економічної стратегії заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Ключові факти

  • «Це [перегляд бюджету через зміни у макропрогнозі] питання часу та обсягу, але це необхідність, тому найближчим часом готуватимемо проєкт змін до бюджету», – сказав Марченко.
  • Відповідаючи на питання, чи планує Мінфін перегляд і дохідної, і видаткової частин бюджету міністр зазначив, що йдеться саме про видатки. «Не впевнений, що у нас є можливість переглядати дохідну частину – у цьому аспекті ми обмежені в маневрах. Видаткова частина – так», – пояснив міністр.
  • «Зараз ми більше орієнтуємося на цифри минулого року, ніж на макропрогноз, – розповів очільник Мінфіну. – Основні джерела доходів бюджету це ПДФО та ПДВ. У цьому сенсі ми не бачимо значних коливань».

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку та оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури. 

Натомість прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Завдяки скоригованим макропоказникам і податковим змінам дохідну частину держбюджету запропоновано збільшити на понад 50 млрд грн. Так, доходи держбюджету-2023 передбачено у сумі 1,3 трлн грн.

Видатки становитимуть 2,6 трлн грн, що на 66,8 млрд грн більше, ніж в проєкті, представленому до першого читання. Зокрема, збільшено обсяги видатків на виплату пенсій (на 38,9 млрд грн – до 271,9 млрд грн), Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд грн – до 35,5 млрд грн), а також на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

Війна з Росією може продовжуватись увесь наступний рік, тому уряд запланував державний бюджет на 2023 рік так, щоб фінансувати воєнну кампанію весь рік. Про це сказав в інтервʼю Lb.ua міністр фінансів Сергій Марченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні