Категорія
Новини
Дата

Видатки держбюджету-2023 доведеться переглянути, – Марченко

Міністерство фінансів готує зміни до держвидатків, закладених у бюджет цього року. Їх доведеться переглянути через погіршений макропрогноз на 2023-й рік. Про це під час виступу на онлайн-заході Центру економічної стратегії заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це [перегляд бюджету через зміни у макропрогнозі] питання часу та обсягу, але це необхідність, тому найближчим часом готуватимемо проєкт змін до бюджету», – сказав Марченко.
  • Відповідаючи на питання, чи планує Мінфін перегляд і дохідної, і видаткової частин бюджету міністр зазначив, що йдеться саме про видатки. «Не впевнений, що у нас є можливість переглядати дохідну частину – у цьому аспекті ми обмежені в маневрах. Видаткова частина – так», – пояснив міністр.
  • «Зараз ми більше орієнтуємося на цифри минулого року, ніж на макропрогноз, – розповів очільник Мінфіну. – Основні джерела доходів бюджету це ПДФО та ПДВ. У цьому сенсі ми не бачимо значних коливань».

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку та оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури. 

Натомість прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Завдяки скоригованим макропоказникам і податковим змінам дохідну частину держбюджету запропоновано збільшити на понад 50 млрд грн. Так, доходи держбюджету-2023 передбачено у сумі 1,3 трлн грн.

Видатки становитимуть 2,6 трлн грн, що на 66,8 млрд грн більше, ніж в проєкті, представленому до першого читання. Зокрема, збільшено обсяги видатків на виплату пенсій (на 38,9 млрд грн – до 271,9 млрд грн), Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд грн – до 35,5 млрд грн), а також на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

Війна з Росією може продовжуватись увесь наступний рік, тому уряд запланував державний бюджет на 2023 рік так, щоб фінансувати воєнну кампанію весь рік. Про це сказав в інтервʼю Lb.ua міністр фінансів Сергій Марченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні