Уряд пропонує Верховній Раді збільшити видатки держбюджету на 537 млрд грн /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Уряд пропонує Верховній Раді збільшити видатки держбюджету на 537 млрд грн

Shutterstock

Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Понад 518 млрд грн пропонують додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони, а на 19 млрд – збільшити резервний фонд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами голови уряду, збільшення видатків сприятиме посиленню обороноздатності та зупиненню російської агресії.
  • «Завдяки підтримці наших міжнародних партнерів ми знайшли додаткові фінансові можливості, щоб підтримати нашу армію», – написав Шмигаль.
  • У проєкті закону пропонується додаткові кошти спрямувати на виплати військовим, закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання тощо. 

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує, соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку та оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури. 

Міністерство фінансів готує зміни до держвидатків, закладених у бюджет цього року. Їх доведеться переглянути через погіршений макропрогноз на 2023 рік. Про це під час виступу на онлайн-заході Центру економічної стратегії заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Відповідаючи на питання, чи планує Мінфін перегляд і дохідної, і видаткової частин бюджету, міністр зазначив, що йдеться саме про видатки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні