Категорія
Новини
Дата

«Не має бути спекуляцій і маніпуляцій». Шмигаль доручив оновити постанову про бронювання від мобілізації

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль дав доручення профільним міністерствам найближчим часом внести оновлену і «більш справедливу» постанову про бронювання від мобілізації та визначити вичерпний перелік об’єктів і підприємств критичної інфраструктури, про це він повідомив на засіданні уряду.

Ключові факти

  • За його словами, одним із ключових питань є справедливе і раціональне бронювання військовозобов’язаних. «Працівників підприємств, які дійсно критично важливі. Тут не має бути жодних спекуляцій і маніпуляцій», – сказав Шмигаль.
  • Премʼєр дав доручення внести оновлену, «більш справедливу» постанову про бронювання.
  • «Потрібні чіткі та зрозумілі критерії, щоб ні у військових, ні у суспільства не виникало жодних питань, чому ті чи інші люди є заброньованими в нашій державі», – пояснив він.

Контекст

Відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

Порядок бронювання під час дії воєнного стану визначає, що кількість військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню, має становити 50% від кількості військовозобовʼязаних підприємства, установи та організації.

Днями стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики підтвердило телеканалам, які беруть участь у створенні телемарафону «Єдині новини», статус критично важливих організацій, пише «Інтерфакс-Україна». Також із початку року такий статус надано та підтверджено: представництву ВВС, «Укрінформ», ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайн медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», ТОВ «УНІАН ТБ», представництву Deutsche Welle, ПрАТ «ТК «ТЕТ», ТОВ «ТРК «НБМ», а також Національній спілці журналістів України.

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що його «обурив хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа». За його словами, ЗМІ є «опорою національної безпеки України», тому «частина працівників цієї сфери теж заброньована».

Окрім цього, Українська асоціація футболу (УАФ), а також футбольні клуби «Кривбас», «Дніпро-1», «Динамо Київ», «Оболонь», «Шахтар» у 2023–2024 роках отримали статус критично важливих від Міністерства молоді та спорту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні