Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення мобілізації у першому читанні

Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За ухвалення законопроєкта за основу проголосували 243 народні депутати. Документ підтримали 178 депутатів від Слуги народу, 17 від платформи «За життя та мир», сім депутатів від групи «За майбутнє», фракція «Голос» – три, група «Довіра» – 18, «Відновлення України» – 12, позафракційні – вісім голосів. Європейська солідарність і Батьківщина – не голосували.
  • Железняк зазначив, що законопроєкт №10449 прийнято без пропозицій комітету. 
  • «Далі внесення правок до 21 лютого і друге читання. Тобто найбільш ймовірно буде прийнято законопроєкт в цілому в останній тиждень лютого, підписаний (президентом) на початку березня і набере чинності через місяць, тобто у квітні», – написав у своєму телеграм-каналі Железняк.
  • Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради зафіксував у оновленій редакції законопроєкту про мобілізацію норми, які можуть породжувати «вибірковість чи корупцію», повідомила голова комітету Анастасія Радіна. За її словами, ці норми необхідно виправити до другого читання.

Контекст

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію було зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачені, зокрема, зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні