Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про ринки капіталу. Раніше голова НКЦПФР просив його ветувати

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 5865 щодо діяльності ринків капіталу, від якого залежить отримання допомоги на $1,5 млрд Світового банку. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради. Раніше голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Руслан Магомедов просив президента ветувати цей документ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Закон «Про внесення змін до Закону «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків» та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках» повернуто з підписом президента 22 березня 2024 року, йдеться у картці законопроєкту.
  • Магомедов раніше просив президента Володимира Зеленського застосувати право вето щодо прийнятого 22 лютого закону.
  • Зокрема, у голови НКЦПФР викликали питання щодо заробітних плат працівників комісії, а також конфлікту інтересів. Щодо першого, то закон передбачає, що регулятор хоче самостійно затверджувати штатний розпис, тоді як зараз це робить уряд передбачивши відповідні видатки у державному бюджеті. 
  • Стосовно конфлікту інтересів, то Магомедов просив прибрати із закону норму, яка забороняє працівникам комісії та членам їхніх сімей мати частку в підконтрольних учасниках ринку, отримувати від них матеріальну винагороду чи просто займати там будь-яку посаду.
  • Пізніше НКЦПФР заявила про політичний тиск і поширення стосовно відомства і його голови «спотвореної інформації»

Контекст

Згаданий закон є вимогою Світового банку в рамках реалізації програми DPL. На її виконання Україна, ніби то, зобовʼязалась до 5 березня 2024 року ввести в дію три закони (»Про електронні аграрні розписки», корпоративне управління, та НКЦПФР), а в замін отримати позику на $1,5 млрд. Перші два закони з обумовлених із Світовим банком вже підписано Зеленським.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні