Володимир Зеленський. Вільнюс, саміт НАТО /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський прокоментував результати саміту НАТО у Вільнюсі для України

Володимир Зеленський. Вільнюс, саміт НАТО Фото Getty Images

Результати саміту НАТО у Вільнюсі для України не ідеальні, але хороші, заявив президент Володимир Зеленський на спільному брифінгу з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом 12 липня. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Президент України зазначив, що результати саміту гарні, «але якби було запрошення до НАТО – вони були б ідеальні». 
  • За словами Зеленського, запрошення до Альянсу було б важливим сигналом для суспільства. 
  • «Я справді розумію, що це технічний сигнал, але якщо ми займаємося не тільки технікою і бюрократією, а подивимося на це як на серйозний фактор мотивації українського суспільства, то для мене як для президента це був дуже важливий момент», – наголосив він.
  • Зеленський додав, що Україні запропоновано гарантії безпеки на шляху до НАТО, але не замість членства в Альянсі.  
  • «Україна розуміє, що не може бути членом НАТО, поки йде війна. Ми з багатьма сьогодні зустрічалися… Україна буде членом НАТО, коли дійсно будуть умови… коли буде безпечно на нашій землі», – заявив президент.

Контекст

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі та конкретні гарантії безпеки і її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до НАТО. Він додав, що Україна здогадується про можливі труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий – утворення Ради Україна–НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Напередодні стало відомо, що країни «Великої сімки» оголосять на саміті НАТО у Вільнюсі гарантії безпеки для України. Відповідний документ планується підписати 12 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні