Категорія
Новини
Дата

Країни «Великої сімки» оголосять на саміті НАТО у Вільнюсі гарантії безпеки для України – Білий дім

Країни G7 проведуть переговори з Україною щодо надання гарантій безпеки. Про гарантії оголосять після закінчення саміту НАТО у Вільнюсі, повідомила старший директор у Європі Ради національної безпеки Білого дому Аманда Слоат, пише CNN.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Слоат, президент США Джо Байден і лідери країн «Великої сімки» виступлять із великою заявою спільно з президентом України Володимиром Зеленським. 
  • «США разом з іншими лідерами G7 оголосять про намір допомогти Україні побудувати збройні сили, щоб захистити себе та стримувати майбутні атаки», – наголосила вона.
  • Слоут додала, що мета заяви буде подвійною: підсилити військовий потенціал України та надіслати повідомлення Росії.
  • Раніше пресслужба уряду Великої Британії повідомила, що «Велика сімка» готує довгострокові гарантії безпеки для України. Рішення, яке називають «історичним», майже узгоджене, його підпишуть 12 липня у Вільнюсі.
  • Зокрема, анонсована безпекова допомога, яка включатиме швидкий обмін розвідданими та підтримку боротьби з кібератаками й гібридними загрозами, розширення навчальних програм для українських військових, розвиток промислової бази України.

Контекст

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі та конкретні гарантії безпеки й її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна здогадується про можливі труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

11 липня Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий елемент – утворення Ради Україна – НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

12 липня Зеленський заявив, що Україна має отримати запрошення до НАТО, коли дозволять безпекові умови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні