Володимир Зеленський і Джо Байден /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський та Байден розійшлися в питанні постачання Україні більш потужної зброї – WP

Володимир Зеленський і Джо Байден Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський прибув до США, щоб підштовхнути Вашингтон до постачання потужнішої зброї, але поки немає ознак, що він досяг у цьому успіху, пише The Washington Post.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Для Зеленського мета полягала в заклику до більш потужної зброї, щоб підвищити здатність України почати великий наступ проти російських військ наступного року. «Було мало ознак того, що він досяг успіху, принаймні, в короткостроковій перспективі», – зазначає видання.
  • У Пентагоні заявляли, що Україна вже має у своєму розпорядженні достатню кількість танків, а американські Abrams занадто складні в обслуговуванні та експлуатації, зазначає видання. 
  • Щодо ракет, які здатні вражати цілі на території Росії, президент Джо Байден на спільній пресконференції із Зеленським сказав, що постачання таких озброєнь може зруйнувати єдність НАТО щодо підтримки Києва. «Вони не збираються воювати з Росією», – сказав він. 
  • США також хотіли дізнатися про позицію Зеленського щодо мирних переговорів і переконатися, що Київ матиме найсильнішу позицію на них. Але поки що це має вигляд «академічної розмови», оскільки РФ не зацікавлена в перемовинах, зазначають в адміністрації Байдена.

Контекст

Вранці 21 грудня Офіс президента України офіційно підтвердив візит Володимира Зеленського до США. Напередодні відбулася зустріч Зеленського і Байдена, президенти провели спільну пресконференцію, також Зеленський виступив перед обома палатами Конгресу.

Після прибуття Зеленського у Вашингтон США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $1,85 млрд, який міститиме систему ППО Patriot

Після переговорів із Зеленським президент США Джо Байден заявив, що підтримка союзниками України не зміниться на тлі повномасштабного російського вторгнення.

«Я ніколи не бачив, щоб НАТО і ЄС були раніше настільки ж об’єднані, й не бачу жодних ознак того, що це зміниться. Ми знаємо, що на кону – європейські країни», – зазначив він на пресконференції за підсумками переговорів.

Байден також висловив упевненість у тому, що Конгрес схвалить виділення $45 млрд на потреби України й союзників по НАТО.

Зі свого боку Зеленський подякував США та союзникам за підтримку, а також запропонував провести Global Peace Formula Summit для пошуку шляхів, як відновити територіальну цілісність України та міжнародний лад. Президент США підтримав таку ініціативу.

Говорячи про можливість мирних переговорів з РФ, Зеленський зазначив, що «справедливий мир» для нього означає відсутність компромісів щодо суверенітету України та відшкодування збитків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні