Володимир Зеленський виступив перед Конгресом США /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський у Конгресі США заявив, що 2023 рік буде вирішальним у війні. Відео

Володимир Зеленський у Конгресі США Фото Офіс Президента України

Наступний рік стане вирішальним у війні, заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до Конгресу США в Вашингтоні. Він закликав світ не залишатися осторонь, «коли триває така битва». 

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що боротьба України триває, і Кремль потрібно перемогти на полі бою.
  • За його словами, цю битву не можна заморозити, відкласти або ігнорувати, сподіваючись, «що вас сам собою захистить океан». 
  • «Від США й до Китаю, від Європи й до Латинської Америки, від Африки й до Австралії – світ надто взаємоповʼязаний, щоб хтось один міг залишитися десь осторонь і водночас у безпеці, коли триває така битва», – вважає Зеленський.
  • «Наші дві нації – союзники в цій битві. І наступного року – вирішальний час у ній. Час, коли українська сміливість та американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої свободи. Свободи людей, які стоять за свої цінності», – сказав президент України.

Контекст

Вранці 21 грудня Офіс президента України офіційно підтвердив візит Володимира Зеленського до США. Напередодні відбулася зустріч Зеленського і Байдена, президенти провели спільну пресконференцію, також Зеленський виступив перед обома палатами Конгресу.

Після прибуття Зеленського у Вашингтон США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $1,85 млрд, який міститиме систему ППО Patriot

Після переговорів із Зеленським президент США Джо Байден заявив, що підтримка союзниками України не зміниться на тлі повномасштабного російського вторгнення.

«Я ніколи не бачив, щоб НАТО і ЄС були раніше настільки ж об’єднані, й не бачу жодних ознак того, що це зміниться. Ми знаємо, що на кону – європейські країни», – зазначив він на пресконференції за підсумками переговорів.

Байден також висловив упевненість у тому, що Конгрес схвалить виділення $45 млрд на потреби України й союзників по НАТО.

Зі свого боку Зеленський подякував США та союзникам за підтримку, а також запропонував провести Global Peace Formula Summit для пошуку шляхів, як відновити територіальну цілісність України та міжнародний лад. Президент США підтримав таку ініціативу.

Говорячи про можливість мирних переговорів з РФ, Зеленський зазначив, що «справедливий мир» для нього означає відсутність компромісів щодо суверенітету України та відшкодування збитків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні