Категорія
Новини
Дата

Зеленський та Ердоган зустрінуться в Стамбулі, щоб обговорити «зернову угоду» – Bloomberg

Президент України Володимир Зеленський планує зустрітися з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом. Тема зустрічі – закінчення терміну дії «зернової угоди», пише Bloomberg із посиланням на неназваних офіційних осіб. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними співрозмовників агентства, очікується, що Ердоган прийме Зеленського в Стамбулі в п’ятницю.
  • Туреччина допомогла в укладенні початкової угоди минулого року і хоче, щоб її продовжили. Її зупинка може підштовхнути світові ціни на продукти харчування, враховуючи важливість України як експортера зерна, зазначає Bloomberg.

Контекст

Дія угоди закінчується 17 липня. Раніше МЗС Росії заявило, що підстав для продовження «зернової угоди» немає

Однією з ключових вимог Росії щодо продовження роботи зернового коридору є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті–Одеса», а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

ЄС розглядає пропозицію дозволити Россельхозбанку створити дочірню компанію, яка б обʼєдналася з глобальною фінансовою мережею, повідомила 3 липня FT з посиланням на джерела. За їхніми даними, це питання обговорювали лідери ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.

Останні інспекції суден на вхід у «зерновий коридор» відбулися 28 червня. У зворотному напрямку в липні було здійснено лише дві інспекції, свідчать дані Спільного координаційного центру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні