Категорія
Новини
Дата

ЄС може підключити до SWIFT «дочку» Россільгоспбанку задля продовження «зернової угоди» – FT

ЄС розглядає пропозицію дозволити Россельхозбанку, що перебуває під санкціями, створити дочірню компанію, яка б обʼєдналася з глобальною фінансовою мережею, пише Financial Times. Крок назустріч Москві спрямований на захист «зернової угоди».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • План, запропонований Москвою в ході переговорів за посередництва ООН, дозволить Россельхозбанку створити дочірню компанію для обробки платежів, повʼязаних з експортом зерна, за словами пʼяти джерел.
  • Новій організації буде дозволено використовувати глобальну систему обміну фінансовими повідомленнями SWIFT, яку було закрито для найбільших російських банків після вторгнення в Україну минулого року.
  • Питання банку обговорювалося лідерами ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.
  • За словами двох людей, цю ідею сприйняли її прихильники як «найменш поганий варіант» для забезпечення підтримки РФ продовження угоди.
  • Офіційні особи кажуть, що загрози Росії припинити угоду цього разу виявилися серйознішими, ніж під час попередніх переговорів.
  • За словами трьох осіб, пропозиція про виключення оцінюється офіційними особами ЄС на предмет законності та здійсненності.
  • Європейська комісія відмовилася від коментарів. Однак представники ЄС наголосили, що європейські санкції не стосуються торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією, зокрема зерновими та добривами, між третіми країнами та Росією.

Контекст

Сільгоспекспорт РФ не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Москва заявляє, що обмеження на платежі, логістику та страхування є перешкодою для постачання.

Однією з ключових вимог Росії є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу Тольятті–Одеса, а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

У квітні Сполучені Штати дали JPMorgan дозвіл на обробку платежів за експорт сільськогосподарської продукції через Россельхозбанк, але використовувати ці платежі як заміну системи SWIFT не вийде. Доступ до платіжної системи SWIFT є однією з вимог Росії на переговорах про «зернову угоду».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні