Категорія
Новини
Дата

МЗС Росії заявило, що підстав для продовження «зернової угоди» немає

У Росії не бачать підстав для продовження реалізації «зернової угоди», термін дії якої спливає 17 липня. Про це йдеться у заяві, що опублікована на сайті російського МЗС 4 липня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «З пʼяти «системних» завдань, вирішення яких дозволило б усунути ці перешкоди – перепідключення Россельхозбанку до SWIFT; запчастини для сільгосптехніки; реанімування аміакопроводу «Тольятті – Одеса»; транспортна логістика та страхування; «розморожування» активів – перші три, очевидно, зняті з порядку денного, а досягнення будь-якого прогресу за двома іншими не проглядається», – йдеться у заяві.
  • За цих умов, вважають у МЗС Росії, підстав для подальшого продовження «чорноморської ініціативи», що спливає 17 липня, немає.
  • Російська сторона заявляє, що «докладає необхідних зусиль», аби задіяні в угоді судна з продовольством могли до цієї дати (17 липня) вийти з Чорного моря через Босфор.

Контекст

Сільгоспекспорт РФ не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Москва заявляє, що обмеження на платежі, логістику та страхування є перешкодою для постачання.

Однією з ключових вимог Росії є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті–Одеса», а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

У квітні США дали JPMorgan дозвіл на обробку платежів за експорт сільськогосподарської продукції через Россельхозбанк. Маршрут через JPMorgan був запропонований як альтернатива підключення Россельхозбанку до SWIFT, але він може бути припинений у будь-який час і не може повноцінно замінити SWIFT, заявляли джерела Reuters.

ЄС розглядає пропозицію дозволити Россельхозбанку створити дочірню компанію, яка б обʼєдналася з глобальною фінансовою мережею, повідомила 3 липня FT з посиланням на джерела. За їх даними, це питання обговорювали лідери ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні