Категорія
Новини
Дата

Зеленський запровадив санкції проти Путіна, 34 топчиновників, 261 громадянина РФ та 236 російських вишів

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський ухвалив санкції проти російських високопосадовців, йдеться в указі на сайті Офісу президента. У списку санкцій – президент країни-агресорки Путін, речник Кремля Пєсков, голова МЗС Лавров. Іншим указом введено в дію санкції проти 261 громадянина РФ та 236 російських вишів.

Ключові факти

  • Загалом у переліку РНБО 35 російських високопосадовців, зокрема членів російського уряду та Ради безпеки РФ. Заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва у списку немає.
  • Санкції передбачають заборону вʼїзду на територію України, скасування віз та дозволів, позбавлення державних нагород України, скасування всіх виданих ліцензій та дозволів, блокування фінансових активів та заборону на транспортування майна, що належать особам у переліку РНБО.
  • Окремими рішеннями Зеленський активував рішення РНБО щодо санкцій проти 261 громадянина Росії.
  • Санкції запроваджено проти російських вищих навчальних закладів та їхніх керівників. Загалом до переліку РНБО потрапили 236 російських вишів.
  • Секретар РНБО доручив Кабміну та СБУ забезпечити виконання обмежувальних заходів проти зазначених фізосіб. МЗС зобовʼязали поінформувати партнерів України щодо цих санкцій, зокрема США, ЄС та уряд Великої Британії.

Контекст

12 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7194, який дозволяє Україні конфісковувати активи росіян та повʼязаних із ними компаній. 23 травня його підписав президент. Документ стосується перш за все росіян, які безпосередньо беруть участь у війні Росії проти України, сприяють ескалації або фінансують її.

Напередодні в інтервʼю Forbes очільник НАЗК Олександр Новіков сказав, що наразі важливо, щоб Україна наклала санкції на тих людей, на яких уже наклали санкції західні партнери. Їх досі немає, тому й Мінʼюст поки що не може звернутися до суду з клопотанням щодо конфіскації майна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні