Категорія
Новини
Дата

«Жодних документів у нас немає». Данілов прокоментував можливість націоналізації активів «Альфа-Груп»

РНБО поки що не розглядає питання націоналізації активів російських бізнесменів Петра Авена та Михайла Фрідмана, які є власниками «Альф-Груп». Про це в інтервʼю Forbes сказав секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, робота у напрямку санкцій не зупиняється – у РНБО наразі є 32 подання від СБУ та Кабміну.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Коментуючи подальшу долю активів «Альфа-Груп», Данілов сказав, що РНБО не має документів, які дозволили б почати процес націоналізації. 
  • «Я вважаю, що все потрібно робити відповідно до закону і не робити винятків. На сьогодні щодо цих активів жодних документів у нас немає. Якщо вони зʼявляться, будемо їх розглядати та приймати відповідне рішення», – наголосив Данілов.
  • За його словами, робота у напрямку санкцій не зупиняється. Наразі у РНБО 32 подання від СБУ та Кабміну стосовно запровадження санкцій. «Відпрацьовуємо їх, виноситимемо на голосування в РНБО, щойно президентом буде прийнято відповідні рішення», – зазначив Данілов.
  • Йдеться про російський бізнес, підприємства з РФ, компанії, афілійовані з російським ВПК, посадових осіб, банківські установи. 
  • Також, за його словами, є колаборанти. «Прізвищ називати я не можу – допоки не буде рішення РНБО, підписаного президентом, ці матеріали мають гриф «Для службового користування», – додав секретар РНБО.
  • НАЗК провело велику роботу, але воно не несе юридичної відповідальності за подані документи, наголосив Данілов. Він повідомив, що СБУ наразі займається юридичним оформленням. 
  • «Я більш ніж упевнений, що серед цих 32 подань є особи зі списку НАЗК. Усі хочуть, аби було швидко. Але нам потрібно, щоб з юридичної точки зору все було бездоганно. Інакше ми ризикуємо повторити випадки, як було із санкціями проти кримінальних авторитетів, коли у результаті ми мали проблеми через окремі помилки у прізвищах. Тому нині здійснюється ретельна верифікація всіх», – додав Данілов.

Контекст

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

Україна має чотири можливі напрями конфіскації активів РФ і повʼязаних із нею компаній, заявляв міністр юстиції Денис Малюська.

Перший напрям – конфіскація за рішенням суду, як у випадку з активами нардепа Віктора Медведчука. Протягом судового процесу його майно було арештовано, після чого АРМА передала «трубу Медведчука» в управління «Нафтогазу».

Другий напрям – через новий закон про конфіскацію російських активів. Згідно з цим законом, рішення про конфіскацію прийматиме ВАКС на підставі кількох десятків критеріїв, за якими визначатимуть підсанкційних осіб, чиє майно підлягає конфіскації.

Третій напрям – на підставі закону про націоналізацію російського майна. Під його дію потрапляють активи Сбербанку і Промінвестбанку.

Четвертий напрям – конфіскація майна у звʼязку з воєнним станом. Така конфіскація не вимагає жодної аргументації, але виникає обовʼязок компенсувати вартість. Тому поки що цей спосіб не використовується.

16 травня суд наклав арешт на активи кіпрських компаній Фрідмана на загальну суму понад 12,4 млрд грн. 13 червня суд наклав арешт на корпоративні права компанії з виробництва та реалізації мінеральної води. Загальна сума арештованих цінних паперів та коштів становить 53,4 млн грн, повідомили у БЕБ та Офісі генпрокурора. Йдеться про активи IDS Borjomi, яка належить структурам «Альфа-Груп».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні