Знищення «Мрії». Екскерівникам «Антонова» повідомили про підозру у перешкоджанні військовим у захисті аеродрому в Гостомелі /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Знищення «Мрії». Екскерівникам «Антонова» повідомили про підозру у перешкоджанні військовим у захисті аеродрому в Гостомелі

Колаж Анна Наконечна

Колишнім гендиректору ДП «Антонов», т.в.о. заступника гендиректора, а також заступнику директора з авіаційної безпеки повідомили про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил та інших військових формувань, повідомляє Офіс генпрокурора. За даними правоохоронців, посадовці позбавили військових можливості вчасно вжити заходи щодо охорони та оборони аеродрому у Гостомелі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними слідства, упродовж січня–лютого 2022 року Національна гвардія була поінформована щодо можливої ескалації військового конфлікту зі сторони РФ на території України.
  • Тож Нацгвардія на виконання розпорядження Генштабу ЗСУ мала організувати заходи з посилення охорони та оборони окремих об’єктів, зокрема аеродрому в Гостомелі Київської області.
  • «Однак службові особи державного підприємства перешкодили законній діяльності військовослужбовців. Вони позбавили їх можливості вчасно вжити заходи щодо охорони та оборони аеродрому», – сказано у повідомленні.
  • В Офісі генпрокурора зазначили, що такі дії підозрюваних призвели до загибелі людини та нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості ще двом особам, знищення літака АН-225 «Мрія», пошкодження інших літаків і автотранспортних засобів підприємства.
  • «Було втрачено контроль над стратегічним військовим об’єктом з подальшою тимчасовою окупацією прилеглих населених пунктів Київської області», – йдеться у релізі відомства.
  • Наразі двом підозрюваним обрано запобіжні заходи – тримання під вартою, стосовно третього вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Контекст

Наприкінці лютого ДП «Антонов» повідомило про втрату найбільшого у світі транспортного літака «Мрія». Він постраждав під час боїв за аеропорт Гостомель, який намагалися захопити російські окупанти.

Втрата «Мрії» – одна із можливих причин звільнення попереднього керівника «Антонова» Сергія Бичкова. За версією командира екіпажу «Мрії» Дмитра Антонова, менеджмент компанії міг врятувати літак, якби перегнав його до іншої країни, але не зробив цього. У ДП «Антонов» звинувачення відкинули.

Проте «Укроборонпром», якому підпорядковується «Антонов», після проведення службового розслідування призначив на місце Бичкова з позначенням «в.о.» його першого заступника Євгена Гаврилова, 41.

Нове керівництво «Антонова» 3 травня ініціювало державний фінансовий аудит діяльності компанії.

Колишнє керівництво державного підприємства «Антонов» завдало збитків компанії на близько 1 млрд грн за період з 1 жовтня 2020 року до 31 березня 2022 року. Про це за підсумками державного аудиту повідомив в.о. генерального директора ДП Євген Гаврилов. Він зазначив, що після отримання результатів держаудиту ДП «Антонов» прокуратура ініціювала дев’ять кримінальних справ проти екскерівництва компанії.

ДП «Антонов» оцінював свої збитки через війну в понад $1 млрд, плюс найбільший у світі транспортник Ан-225 «Мрія». Інфраструктуру аеродрому та льотно-випробувальної бази майже повністю зруйновано: унікальні ангари, побудовані спеціально для технічного обслуговування «Русланів» та «Мрії», лабораторії та інші споруди. Близько $500 млн необхідно на реконструкцію аеродрому. Інше – витрати на відновлення парку літаків, які постраждали в результаті окупації Гостомеля російськими військами.

У жовтні Служба безпеки України заявила, що службові особи ДП «Антонов» не вжили належних заходів для збереження літака АН-225 «Мрія», а також перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони летовища. Водночас під час встановлення осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявлено й факти інших злочинів, заявляє спецслужба. Колишнього гендиректора ДП викрито на організації незаконного переправлення за кордон українців призовного віку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні