Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП менше 10%, курс максимум 50 грн/$ та ризики «банкопаду». Мазепа озвучив прогнози Concorde Capital на 2023 рік

Засновник і власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа в інтерв’ю Forbes розповів про макроекономічні параметри, які компанія закладає на наступний рік. Він не очікує суттєвої девальвації та погоджується з оцінками, що відновлення економіки після втрати третини ВВП через війну поки буде повільним.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мазепа зазначив, що у разі, коли ситуація зі спробами РФ зруйнувати українську енергосистему стабілізується на нинішньому рівні, економіка здатна впоратися з цим викликом. Один із факторів – внаслідок руйнування промислових обʼєктів, бойові дії та еміграцію частина споживачів електроенергії випала.
  • За оцінкою Мазепи, «розумне» зростання економіки у 2023 році становитиме 5–10%. «Я здивуюся, якщо це буде 10%», – зазначив він. За словами інвестбанкіра, ці очікування базуються на припущенні, що інтенсивність війни знижуватиметься, західна допомога продовжиться у не меншому обсязі, ніж зараз, а вимушені переселенці почнуть повертатися.
  • Курс гривні наступного року, ймовірно, не перетне межу в 50 грн/$. НБУ при цьому здатний утримувати поточний офіційний курс 36,6 грн/$ щонайменше до середини наступного року або й навіть до кінця війни, припускає Мазепа.
  • «Курс потрібно коригувати та повертати ближче до ринкового. Фіксація була правильною у перші тижні війни. А далі – завдяки курсовій різниці наші імпортери заробили рекордний прибуток. Тоді як експортери сидять у розтяжці, бо купують імпортні товари із розрахунку ринкового курсу 40 грн/$, а продавати виручку змушені по 36,6 грн/$, що стимулює їх притримувати гроші. Це головна причина дисбалансу на валютному ринку, який «зʼїдає» резерви НБУ», – вважає Мазепа.
  • Ризик наступного року – ймовірність нового «банкопаду», каже інвестбанкір. «Сьогодні 80–90% кредитного портфеля хворі. Необхідно, щоб кредитори і позичальники домовилися про реструктуризацію, списання частини боргу і виведення залишку в здоровий кредит. Якщо нічого не зміниться, вже навесні може повторитися ситуація 2015–2016 років, коли банки «посипалися», – зазначив Мазепа.
  • За його словами, висока облікова ставка НБУ у 25% суттєво погіршує перспективи бізнесу. «Банк, який до війни кредитував під 11–12%, не лонгуватиме зараз кредити за такою ставкою, адже він може отримати 23% на депсертифікатах НБУ без будь-якого ризику. Тож нові ставки за кредитами будуть не менше 30%. Це смертельно для багатьох позичальників. З двох бід – високої інфляції чи проблем для економіки – Нацбанк обрав обидві», – сказав Мазепа.

Контекст

20 жовтня НБУ втретє поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25%. За базовим сценарієм НБУ, облікова ставка збережеться на такому рівні щонайменше до ІІ кварталу 2024 року.

Цього року інфляція сягне близько 30%, прогнозує регулятор. У 2023-му темпи зростання цін почнуть сповільнюватися завдяки налагодженню логістики та виробництва, зниженню світової інфляції та помірно жорстким монетарним умовам. Прогноз Нацбанку з інфляції на кінець 2023-го – 20,8%, на кінець 2024-го – нижче 10%.

Оцінка падіння ВВП у поточному році – близько 32%. Як уточнив голова НБУ Андрій Пишний, НБУ врахував «енергетичний терор» з боку РФ, коли ухвалював рішення зберегти ставку. «Цей фактор входив у наші прогнози. Ми бачимо досить ефективну протидію та доволі швидке усунення руйнувань», – зазначив він.

Зростання в найближчі роки буде помірним – 4–5%. «Значні втрати робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки», – зазначається у прогнозі НБУ.

Прогнози Нацбанку базуються на припущенні, що безпекові ризики в Україні суттєво послабляться із середини 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні