ЗСУ звільнили вісім населених пунктів на Бердянському та Мелітопольському напрямках /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

ЗСУ звільнили вісім населених пунктів на Бердянському та Мелітопольському напрямках

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Збройні сили України звільнили вісім населених пунктів на Бердянському та Мелітопольському напрямках, зокрема Пʼятихатки, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Загальна звільнена на півдні площа складає 113 квадратних кілометрів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під час наступу на Бердянському та Мелітопольському напрямках за два тижні звільнено 8 населених пунктів: Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне, Пʼятихатки.
  • В цілому українські підрозділи на таврійському напрямку просунулися в глибину противника до 7 км.
  • «Активна робота Сил оборони таврійського напрямку триває», – додала Маляр.
  • Водночас на Бахмутському напрямку загальна інтенсивність боїв минулого тижня зменшилась,але відбулось 41 боєзіткнення й українські війська просунулися в глибину противника на декількох ділянках.

Контекст

За травень українські війська активізували удари в глибокий тил ворога та почали полювання на артилерійські системи РФ. «Аномальні» значення знищення ЗСУ артилерійських систем Росії – ще одне підтвердження підготовки ЗСУ до контрнаступу, вважають західні аналітики.

За 15-й місяць війни українські війська знищили рекордну кількість артилерії ворога – 490 артсистем, свідчать дані Генштабу ЗСУ.  

Останній пік знищення артилерії ворога спостерігався під час підготовки до контрнаступу ЗСУ та на його початку у серпні-вересні 2022 року. Але тоді ця кількість була значно меншою, ніж зараз.

У травні українська армія активізувала удари по базах російської армії, які розташовані на далекій відстані: в Луганську, Маріуполі та Бердянську. Це може бути пов’язано з передачею ЗСУ британських ракет Storm Shadow із дальністю ураження від 250 км. 

Лише від двох ударів ЗСУ по базах розташування окупантів у Маріуполі нібито загинуло 450 російських військових. 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Росія перемістила на територію України 97% своїх військ. Імовірно, РФ буде змушена повернути частину сил для захисту власних кордонів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні