Категорія
Новини
Дата

Як РФ ділить підприємства на окупованих територіях України. Головне із розслідування «Нова-Європа»

3 хв читання

На окупованих територіях України відбувається масштабний переділ власності, зокрема, агрохолдинги, заводи та гірничодобувні підприємства переходять під контроль росіян, йдеться у дослідженні «Нова-Європа». Видання виявило понад 1000 компаній у Мелітополі, Бердянську, Маріуполі, Лисичанську та Сєвєродонецьку, які тепер зареєстровані як російські юрособи. 

Ключові факти

  • Згідно із матеріалом, проросійські бізнесмени під прикриттям військових використовують мародерство, рекет та викрадення, щоб відбирати цінні активи.
  • Зокрема, до грудня окупаційна влада встановила контроль над 400 підприємствами Запорізької області під приводом збереження робочих місць та захисту заводів від розкрадання. 
  • Під контролем військових опинилися зерносховища, харчові виробництва, промислові цехи, ринки, мережі аптек, торгові центри. Минулої осені ці обʼєкти почали зʼявлятися в російському реєстрі юридичних осіб, а на даний момент понад 1000 українських компаній у Маріуполі, Мелітополі та інших окупованих містах переведено до російської юрисдикції, підрахувала «Нова-Європа».
  • Із 1150 виявлених виданням компаній 80% зареєстровано в реєстрі юросіб України, тобто було створено до приходу російських військових і перейшло до російської юрисдикції. 250 із них – промислові та аграрні підприємства. Доходи найбільших із них, за даними українського реєстру юросіб, до війни сягали 450 млн грн.
  • Зазначається, що серед 262 підприємств, у яких в держреєстрі юросіб РФ вказано засновника, 20 змінили власника. До захоплених активів входять агрохолдинги, хлібокомбінати та гірничодобувні компанії.
Як РФ ділить підприємства на окупованих територіях України. Головне із розслідування «Нова-Європа» /Фото 1

Інфографіка: «Нова-Європа»

Як РФ ділить підприємства на окупованих територіях України. Головне із розслідування «Нова-Європа» /Фото 2

Інфографіка: «Нова-Європа»

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Новими власниками українського бізнесу зазвичай стають росіяни: 150 засновників підприємств у великих окупованих містах мають російське громадянство, і лише 14 – українське. На анексованих територіях вони відкривають нові виробництва чи розширюють свої компанії. Найчастіше це підприємці з Москви, Ростовської області, а також Криму.
  • З 1000 компаній в окупованих містах лише у 260 вказано власника. Гендиректор «Трансперенсі Інтернешнл – Росія» Ілля Шуманов каже, що основна причина – спроба підприємців уникнути санкцій.
  • Лише в одному Мелітополі, як повідомив мер міста Іван Федоров, сотні бізнесменів звернулися до поліції та СБУ, щоб зафіксувати захоплення майна.
  • За рік окупації влада Запорізької області виявила понад 4000 «безхозних обʼєктів» – від аптек до гранітного карʼєру. Як правило, їхні власники вимушено кинули своє майно із приходом окупантів.
Як РФ ділить підприємства на окупованих територіях України. Головне із розслідування «Нова-Європа» /Фото 3

Інфографіка: «Нова-Європа»

  • Видання перевірило 1690 обʼєктів, за якими відома назва чи тип підприємства, у російському реєстрі юридичних осіб. Зʼясувалося, що 50 відібраних компаній тепер прописані як російські. Понад 10 промпідприємств в окупованих регіонах уже записано на нових власників. Їх виробництво переорієнтоване на російський ринок, а деякі заводи безпосередньо використовуються для потреб армії РФ.
  • Зокрема, 3 червня минулого року російські солдати увійшли на територію заводів сільгосптехніки у Мелітополі, якими володіє «ГідроСила». Компанія заявила про втрату контролю над своїми запорізькими підприємствами. Через два місяці російські ЗМІ написали про відновлення постачання «ГідроСили» до Росії, а СБУ звинуватила компанію в тому, що вона постачає техніку на російські оборонні заводи.
  • Тоді ж озброєні люди увійшли на територію Токмацького гранітного карʼєру в Запорізькій області – найбільшого виробника щебеню в регіоні. У листопаді карʼєр зʼявився у російському реєстрі юридичних осіб із новим засновником – кримською фірмою «Центр економічної взаємодії республік», одним із власників якої є Ярослав Тибекін. На його дружину Тетяну Тибекіну записано ще одне гірничодобувне підприємство у Запорізькій області – «Мінерал». А разом із ним – два заводи: пивзавод і молокозавод.
  • До війни близько трьох десятків підприємств Бердянська, включаючи великі промислові, належали народному депутату Олександру Пономарьову. 31 жовтня його підприємства перейшли під управління окупаційної влади. Серед них – найбільший виробник сільгосптехніки «Бердянські жатки».

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 до 27 вересня.

21 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме.

30 вересня Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. 4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

6 жовтня Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на анексію українських територій. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні