Категорія
Найбагатші
Дата

Імперія Сема Альтмана. Як інвестиції у ризиковані ідеї зробили з гендиректора OpenAI мільярдера

Сем  Альтман, гендиректор OpenAI. /Getty Images

Сем Альтман, гендиректор OpenAI. Фото Getty Images

Гендиректор ШІ-лабораторії OpenAI Сем Альтман стверджує, що не має частки в цій компанії. Втім його інвестиційні ставки на Reddit, Stripe, Helion та інші стартапи зробили його мільярдером. Що ще виявило розслідування Forbes USA про статки популяризатора штучного інтелекту?

У правильному місці у правильний час. Має нібито нескінченну кількість звʼязків. Рішучий та енергійний. Саме так описують Сема Альтмана засновники компаній, в які він вклав гроші. Сьогодні, коли інтерес до ШІ як ніколи високий, у гендиректора OpenAI більше немає багато часу на всі стартапи, в які він інвестує. Але Альтман залишається бажаним інвестором для молодих компаній, адже часто погоджується прийти на допомогу в кризових ситуаціях.

«Сем – це винятковий приклад інвестора, який вміє правильно вкладати гроші, але також не боїться робити сміливі ставки, – вважає Рід Гоффман, співзасновник LinkedIn і колишній член ради OpenAI. – Багато інвесторів бояться невдач. Вони вкладаються у те, що може принести гроші й водночас не має і натяку на потенційний публічний провал. Сема не бентежать ризиковані ставки.»

Саме вміння Альтмана вдало інвестувати зробило його учасником цьогорічного рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes. Цікаво, що гендиректор OpenAI неодноразово наполягав, що не інвестував у його ШІ-стартап, який нині оцінюють у понад $80 млрд.

Розслідування Forbes статків Альтмана показало, що у хитросплетінні його активів не так і просто розібратися. Ми переглянули понад десяток звітів для регуляторних органів і поговорили з низкою людей, які знайомі з інвестиціями Альтмана, щоб якомога точніше оцінити його статки. Наразі Forbes нарахував у Альтмана $1 млрд власного капіталу.

Статки Альтмана складаються з таких активів (те, що Forbes вдалося знайти):

  1. У $145 млн оцінюється частка у фондах Hydrazine Capital і Apollo Projects, через які він зробив деякі свої інвестиції.
  2. Інвестиції у Helion (атомна енергія) and Retro Biosciences (довголіття) – це ще $555 млн.
  3. Нерухомість у Каліфорнії й на Гаваях – близько $90 млн.
  4. Решта – це частки у фондах Y Combinator (YC) і кілька особистих невеликих ставок.

Деякі джерела повідомили нам, що в Альтмана є й інші активи. (Приватну колекцію технологічних артефактів, яка, за словами Гоффмана, включає реактивні двигуни та мечі Бронзової доби, оцінити не було змоги.)

Дехто скептично ставиться до заяв Альтмана про те, що у нього немає особистої частки в OpenAI, окрім невеликої непрямої інвестиції через фонд YC, як розповіла речниця ШІ-компанії Ханна Вон.

Важко уявити, що співзасновник і гендиректор великої комерційної компанії не має своєї частки у власному дітищі, розмірковує заступник викладача фінансів у Єльській школі менеджменту Сонг Ма. «Це ж принцип функціонування капіталізму», – підкреслює він.

Альтман відмовився давати коментар для цієї історії. Але в інтервʼю Forbes у 2020 році він зазначав: «За свою карʼєру я дуже успішно розвинув здібність знаходити надзвичайні, але досі непомічені, таланти.»

Досвід у Y Combinator

Міф про Альтмана, як правило, починається у передмісті Сент-Луїса, де він навчився програмувати та розбирати компʼютер Macintosh ще у вісім років. Вступивши на факультет компʼютерних наук у Стенфорді у 2003-му, Альтман покинув його вже за два роки, щоб розробляти застосунок обміну геоданими Loopt. 

З цим проєктом він потрапив у акселератор стартапів Y Combinator, увійшовши до його першої групи підопічних у Кембриджі разом із засновником Reddit Алексісом Оганяном і Джастіном Каном із Twitch. Альтман швидко справив хороше враження на співзасновника і президента акселератора Пола Ґрема, який у 2009-му включив його до списку найцікавіших засновників останніх 30 років разом зі Стівом Джобсом, Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном.

Навіть під час роботи в Loopt Альтман почав інвестувати у своїх колег-підприємців. У 2010 році він вклав «невеликі суми» у чотири компанії, писав він у Reddit. Наступного року Альтман став партнером YC і тепер міг обирати стартапи, інвестувати в них і наставляти їхніх засновників. За цю роботу він отримував частину майбутніх доходів. (Ґрему та іншим засновникам YC відходила більша частина цих доходів, які належали фірмі, повідомили Forbes два джерела. Ґрем відмовився це коментувати.)

У 2012-му Альтман продав Loopt за відносно скромну ціну – $43 млн, – але ця компанія сприяла зростанню впізнаваності підприємця у Затоці Сан-Франциско. Частину своїх прибутків від продажу він вклав у $20-мільйонний венчурний фонд Hydrazine Capital, який запустив того ж року. 

Наставником Альтмана у цій справі став співзасновник PayPal Пітер Тіль, який теж долучився до цього фонду. Hydrazine вклав 75% свого капіталу у компанії YC, за повідомленням двох джерел, про що писав New Yorker у 2016 році. Тіль відмовився це коментувати.

Пʼять із перших 40 інвестицій варті у 100 разів більше, ніж сума внеску, писав Альтман у 2014-му. Найуспішнішою інвестицією, про яку Альтман розповів, стала платіжна компанія Stripe. Вона була однією з ранніх випускниць YC, а Альтман виписав їй чек ще до того, як бізнес було офіційно зареєстровано.

У 2014 році Ґрем особисто призначив Альтмана своїм наступником і протягом наступних пʼяти років YC розширив сферу діяльності. Новий президент додав:

  • фонд Continuity, щоб продовжити інвестувати у випускників YC;
  • низку програм, серед яких онлайн-курси для потенційних засновників та інвесторів;
  • конференція для, як Альтман сказав Forbes, пошуку «майбутніх Ілонів Масків».

Коли Альтман став гендиректором, то зрівняв виплати старшим партнерам YC, у тому числі й собі, щоб всі отримували однакові частки від доходів інвестицій компанії. Він також продовжив інвестувати самостійно, хоч і переважно в стартапи, повʼязані з YC. Наприклад, Helion, який, як каже Альтман, він підштовхнув до участі у програмі акселератора у 2014-му, і Superhuman. У 2015 році Альтман потрапив до першого списку Forbes «30 до 30. Венчурний капітал».

Додатковим проєктом Альтмана стала OpenAI, неприбуткова організація, заснована у 2015-му разом з Ілоном Маском та іншими. У березні 2019 року YC оголосила про відставку Альтмана, а вже за три дні OpenAI повідомила про комерційне відгалуження компанії, яке зможе залучати більші інвестиції, а його гендиректором стане Альтман.

Навіть після повного переходу в OpenAI її гендиректор не припинив інвестувати. Під час локдаунів у 2020-му Альтман оголосив про Apollo Projects, новий фонд під керівництвом його брата Макса, а Сем та ще один брат, Джек, виступили його радниками. 

Сем Альтман OpenAI брати Альтмани /Forbes USA

Сем Альтман разом із молодшими братами, Джеком (зверху) і Максом (біла футболка). Фото Forbes USA

Інвестиційна стратегія Альтмана

Після продажу Loopt Альтман написав таке: «Достатньо часто можна заробити більше грошей від однієї найкращої ангельської інвестиції, ніж від усіх інших разом узятих».

Портфель інвестицій гендиректора OpenAI відображає цю філософію: роздвоєна стратегія, яка полягає у поєднанні невеликих ризикованих ставок і кількох дуже концентрованих інвестицій, які й складають більшу частину його статків. Невелика ставка може перетворитися на чи не найбільшу, як це сталося з Reddit. 

У 2014 році Альтман і його фонд Hydrazine очолили раунд інвестицій для соцмережі на $50 млн, і впродовж наступних років Альтман робив невеликі інвестиції у компанію. Сьогодні він і його фонд контролюють частку Reddit вартістю $580 млн, хоча особисто Альтману з цієї суми належить лише 14%.

Його найкраща, за словами самого підприємця, інвестиція – це Stripe, яку у лютому оцінили у $65 млрд. У 2020-2021 роках, коли оцінка платіжної компанії була на піку ($95 млрд), Альтман купив собі маєток на Гаваях за $43 млн і зробив ремонт у сан-франциському будинку за $27 млн. Речниця OpenAI заперечила жартівливі слова джерел про те, що «будинок у Напі збудувала Stripe», адже частка Альтмана в ній неліквідна.

Найсміливішими ставками Альтмана стали дві інвестиції в експериментальні стартапи: Helion, який оголосив у 2023-му про угоду з Microsoft на купівлю ядерної енергії, і Retro Biosciences, амбітна мета якого додати 10 років до середньої тривалості життя людини. 

Альтман особисто вклав $375 млн у Helion у 2021 році, коли у компанії були проблеми з залученням інвестицій, про що він сам сказав Forbes. У середині 2022-го він анонімно інвестував $180 млн у Retro, а це, якщо вірити джерелу, близькому до стартапу, принаймні 90% особистого капіталу підприємця.

«По суті, я взяв увесь свій ліквідний капітал і вклав у ці дві компанії», – сказав Альтман у 2023 році.

Після понад 10 років інвестування фонди у Альтмана чималі. Чотири фонди під егідою Hydrazine Capital мають активів на загальну суму $1,7 млрд, а фонд Apollo Projects – на ще $500 млн, згідно зі звітами у березні. Чотири юристи та експерти з інвестицій вважають, що більшість цих грошей інвестували інші люди, а не сам Альтман. (Речниця OpenAI заявила, що Альтман більше активно не інвестує через ці фонди.)

Гендиректори Superhuman і Journey Colab розповіли, що яким би зайнятим не був Альтман, він завжди знаходить час відповісти стартапам, у які інвестує, і за потреби допомогти.

Підприємець вкладає гроші для того, щоб створити світ, який гармонійно співіснуватиме з суперінтелектом OpenAI, кажуть знайомі та підопічні-стартапери Альтмана. Три засновники, яких підтримав Альтман, сказали, що в такому світі він бачить достатню кількість енергії й нову медицину, яка в тому числі займається довголіттям.

«Він завжди радий заробити грошей, але робить це для того, щоб закласти основу екосистеми, яка б максимально збільшила шанси OpenAI та генеративного штучного інтелекту на успіх», – пояснює Гоффман, який знає Альтмана понад 10 років. 

Це підтверджує і сам гендиректор OpenAI в есеї 2021-го під назвою «Закон Мура для всього»: «Величне майбутнє нескладне: нам потрібні технології, щоб створити більше багатства, і правила, щоб чесно його розподілити. Все найнеобхідніше буде дешевим, і у всіх буде достатньо грошей, щоб це собі дозволити.»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні