Категорія
Світ
Дата

Перемога «анархокапіталіста» і лібертаріанця. Хто такий Хавʼєр Мілей, новообраний президент Аргентини. Розповідає FT

Новообраний президент Аргентини Хав'єр Мілей разом із сестрою, Каріною Мілей, яку він називає своєю "першою леді". /Getty Images

Новообраний президент Аргентини Хав'єр Мілей разом із сестрою, Каріною Мілей, яку він називає своєю "першою леді". Фото Getty Images

Цими вихідними відбулися вибори президента в Аргентині, і на них впевнено переміг радикальний лібертаріанець Хавʼєр Мілей, який майже не має досвіду у політиці. Він захопив соцмережі, а отже, і думки молодих аргентинців завдяки ексцентричній поведінці. Financial Times висвітлила основні напрями політики новообраного президента та причини того, чому Аргентина обрала такого недосвідченого кандидата. Forbes переказує головне з матеріалу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Хавʼєр Мілей, радикальний економіст-лібертаріанець і депутат парламенту з дворічним досвідом, отримав упевнену перемогу на президентських виборах в Аргентині. Після підрахунку понад 99% голосів у Мілея виявилося 55,8% прихильників серед населення, а у його суперника, нинішнього міністра економіки Серхіо Масси, – 44,2%.

Проблеми Аргентини, або Як Мілей переміг

FT пише, що виборці спокусилися на обіцянки радикальних змін та на ексцентричний, нетрадиційний образ, який обіцяв їм перевернути політичний світ країни. Політичні оглядачі кажуть, попит на зміни настільки величезний, що певна частина людей зреагувала саме на обіцянки тотальних змін, не обтяжуючи себе переглядом конкретних ідей Мілея.

А змінювати є що:

  • у жовтні річне зростання цін в країні сягнуло 142,7%;
  • згідно із оцінкою JPMorgan, до кінця року інфляція в Аргентині може досягнути 210%;
  • за останні 20 років пероністи, які були при владі, вдвічі збільшили державний сектор, ввели дорогі програми державної підтримки та жорсткий державний контроль економіки;
  • щоб захистити мізерний валютний запас країни та профінансувати видатки держави, Масса, другий кандидат у президенти, міністр економіки і пероніст, вдався до друку національної валюти, аргентинського песо;
  • офіційний курс долара США становить понад 350 песо за одиницю, а на чорному ринку і взагалі 900 песо;
  • дві пʼятих населення Аргентини живе у бідності;
  • мільярди доларів державних коштів зникають у заплутаній мережі соціальних програм і субсидій, які створив уряд пероністів.

Головне, що не пероніст

Перемога Мілея, самопроголошеного «анархокапіталіста» і колишнього телеведучого, який став відомим завдяки критиці корупції політичної еліти Аргентини і її неспроможності до нормального економічного управління, стала маніфестацією відторгнення правління пероністів, які завели країну у кризу. 

Його передвиборча кампанія майоріла різного роду обіцянками і заявами:

  1. він регулярно зʼявлявся на виступах із бензопилою, обіцяючи «порізати» витрати на державний апарат на 15% від ВВП;
  2. усіма способами сприяти вільному ринку, приватній власності та індивідуальним свободам;
  3. перевести Аргентину з песо на долар США;
  4. скасування всіх законів щодо зброї;
  5. легалізація продажів людських органів;
  6. підтримка заборони абортів.

Мілей раніше викладав економіку в університеті і працював на компанію Corporación América. Коли він був ведучим на телебаченні, то ставив уїдливі діагнози аргентинській економіці і стверджував, що «вилікувати» їх дуже просто. 

Настільки просто, що навіть собаки із цим впораються: він називає своїх псів «найкращими стратегами у світі», а його покійний улюбленець Конан, за клонування якого Мілей заплатив $50 000, через медіума сказав політику йти у президенти. Щоправда є у нього і людські помічники, переважно із академічного і приватного сектору.

Відеовізитка Хавʼєра Мілея як кандидата у депутати парламенту Аргентини. (ісп.)

Він пообіцяв своїм виборцям швидкі реформи вразливої економіки. «Хочу, щоб ви зрозуміли, що Аргентина в критичній ситуації. Зміни повинні бути радикальні. Зараз немає місця для поступових кроків», — цитує Мілея FT.

FT зазначає, що у своїх заявах політик іноді суперечить сам собі. Він обіцяє зменшити кількість урядових міністерств з 18 до 8, щоб зекономити бюджетні кошти, але також каже, що держслужбовці не втратять роботу, а перейдуть у інші міністерства. То ж як саме він збирається зекономити на держапараті обіцяні 15% від ВВП?

Викликає сумніви і обіцянка того, що урізання субсидій на енергію «не вплине прямо на гаманці аргентинців».

Мілея часто порівнюють із правими Дональдом Трампом, колишнім президентом-республіканцем США, і колишнім бразильським президентом Жаїром Болсонару. Так, у всіх трьох збігаються погляди на аборти і зброю. Мілей теж любить гучні скандальні заяви та вислови: Китай, найбільшого торгового партнера Аргентини, він назвав «кровожерливим», Папу Римського Франциска — «брудним ліваком», а кліматичні зміни – «соціалістичною містифікацією». 

Але націоналізм не має такого великого значення для Мілея, а його екстремальний економічний лібералізм не терпітиме величезний бюджетний дефіцит, як у Трампа, чи передвиборчі подачки бідним, які організував Болсонару. 

Деякі аналітики прогнозують, що каденція Мілея не триватиме довше року, а закінчиться вона хаосом і ще одними виборами. Більшість аргентинських економістів вважає план із заміни песо на долар США неробочим, бо у центрального банку країни майже немає доларів і доступу до міжнародних кредитів.

А аргентинці, які тисячами вийшли на вулицю, щоб відсвяткувати обрання їхнього кандидата, в захваті. «Я чекав на це все своє життя, – сказав Леонардо Естароне, 57-річний фізіотерапевт. – Більше ніяких пероністів, ніякого грабежу, ніякої брехні. Мої діти зможуть жити у вільній країні.»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні