Категорія
Новини
Дата

Похвала Путіна, підтримка України та внутрішні вороги. Головне з двогодинного інтервʼю Дональда Трампа Ілону Маску

2 хв читання

Кандидат у президенти США Дональд Трамп сказав мільярдеру Ілону Маску, що «внутрішні вороги» небезпечніші за зовнішніх противників, таких як Росія і Китай, під час двогодинної бесіди в ефірі X, пише Financial Times. Розмову було відкладено на 40 хвилин через збої в роботі платформи.

Маск, найбагатша людина у світі, заявив про свою підтримку Трампа невдовзі після замаху на колишнього президента.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За даними X, дискусію, яку Трамп назвав «найбільшим інтервʼю в історії», слухали понад 1 млн осіб, хоча Маск готувався до того, що до бесіди з колишнім президентом долучиться 8 млн користувачів.
  • Колишній президент почав розмову з тривалої розповіді про замах на нього в липні у штаті Пенсільванія. Трамп сказав, що повернеться до міста в жовтні, незадовго до листопадових виборів.
  • Потім він звинуватив демократів в організації перевороту з метою заміни Байдена в президентському списку. 
  • Трамп також звинуватив свою опонентку Камалу Гарріс у зміщенні її позицій з таких питань, як імміграція, заявивши, що вона була «радикальною лівою, лібералкою із Сан-Франциско…, а тепер вона хоче бути більше Трампом, ніж Трамп».
  • Він також люто виступав проти своїх політичних опонентів, заявляючи, що він має «ворогів зовнішніх та внутрішніх» і що «погані люди в нашому уряді» «небезпечніші», ніж іноземні противники.
  • Колишній президент похвалив лідерів Росії, Китаю і Північної Кореї, назвавши їх такими, що «перебувають на вершині своєї гри». «Вони міцні, розумні та жорстокі», – сказав він.
  • Трамп хибно стверджував, що продавати американські автомобілі в Європі «неможливо», а американським фермерам «дуже складно» продавати сільськогосподарську продукцію за кордоном. Під час розмови Трамп також сильно переоцінив обсяг допомоги, яку США надали Україні в її війні з Росією, та недооцінив допомогу з Європи.
  • «У нас дефіцит [з ЄС] у розмірі $250 млрд, про що люди не знають, – сказав Трамп. – Це так гарно звучить: «Європейський Союз». Але дозвольте мені сказати вам: вони не такі круті, як Китай, але вони погані… Вони погано ставляться до нашої країни».
  • Ближче до кінця інтервʼю 78-річний Трамп розкритикував 81-річного Байдена за те, що той нібито «близький до стану овоча». Маск відповів: «У нас зараз просто немає президента».
  • У кампанії Гарріс зазначили, що в 2022 році Маск заявив, що до кінця чергового президентського терміну Трампу виповниться 82 роки, «що надто багато, щоб бути головою виконавчої влади будь-чого, не кажучи вже про Сполучені Штати Америки».
  • «Вся кампанія Трампа спрямована на обслуговування таких людей, як Ілон Маск і він сам, – самозакоханих багатіїв, які продадуть середній клас», – прокоментував представник передвиборчої кампанії Гарріс Джозеф Костелло.

Контекст

Розмова Трампа та Маска відбувається в критичний момент перегонів 2024 року, коли до дня виборів залишилося менше трьох місяців. Підйом Гарріс на вершину списку Демократичної партії струснув гонку, оскільки опитування показали, що вона стерла лідерство, яке Трамп утримував більшу частину літа, і вирвалася вперед по збору коштів.

Маск, який очолює індекс мільярдерів Bloomberg із чистим капіталом у $227,3 млрд, має намір використати свій величезний статок, щоб переламати хід перегонів за Трампа.

Маск працював у консультативних радах Білого дому, коли Трамп був президентом, але пішов після того, як республіканець вирішив вийти із Паризької угоди щодо клімату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд