Категорія
Світ
Дата

«Тінь Трампа» активізує країни G7 та Європу. Чого очікувати Україні та світу від саміту Великої сімки в Італії? Розбір WP

3 хв читання

G7 Велика сімка саміт 2023 /Getty Images

Саміт Великої сімки в Хіросімі, Японія, у травні 2023-го. Фото Getty Images

На півдні Італії 13-15 червня пройде саміт країн «Великої сімки». Він може стати останнім для нинішнього президента США Джо Байдена, адже наступні збори цього міжнародного клубу відбудуться вже після чергових виборів очільника Білого дому. Які питання обговорюватимуть лідери одних із найвпливовіших країн світу? Кого запросили приєднатися до обговорення політико-економічних проблем світу? The Washington Post розглядає порядок денний саміту «Великої сімки». Forbes переказує головне з матеріалу

Газета The Washington Post пригадує, з яким полегшенням члени «Великої сімки» зустріли три роки тому нового президента США Джо Байдена, коли той вперше у новій для себе ролі приїхав на щорічну зустріч клубу семи високорозвинених країн світу. Після президентства Дональда Трампа партнери з нетерпінням чекали на плідну співпрацю і стабільне лідерство.

На цьогорічному саміті сімки на Байдена, для якого це може бути остання зустріч у такому форматі на цій посаді, чекатимуть знервовані союзники, які уважно слідкують за тим, чим закінчиться реванш між чинним президентом та схильним до ізоляціонізму 45-м президентом США Дональдом Трампом.

У міжнародних партнерів є всі причини для хвилювання, адже за своєї каденції перший засуджений президент в історії США часто критикував НАТО. А кілька його колишніх помічників говорили, що в разі переобрання Трамп ймовірно спробує вийти з військового альянсу. Та особливо союзників занепокоїв заклик Трампа до Росії – «робити, що їй заманеться» з країнами, які, на його думку, замало витрачають на оборону.

Але напругу під час зустрічі створює не лише потенційне повернення Трампа, а й результати виборів до Європарламенту, які проходили в ЄС 6-9 червня. Праворадикальні сили у Франції та Німеччині обійшли правлячі партії своїх країн, що змусило Емманюеля Макрона оголосити про розпуск Національних зборів Франції. Опитування показують, що ультраправі націоналісти Марін ле Пен отримають велику підтримку, а це може перешкоджати планам президента до кінця його терміну у 2027-му.

Джон Кірбі, речник Ради нацбезпеки США, запевнив, що американців не лякають результати євровиборів, і наголосив на впевненості Вашингтону у тому, що Урсула фон дер Ляєн вчергове стане президенткою Єврокомісії.

Видання зауважує, що емоційний стан президента США буде не найкращим, адже його сина Гантера саме визнали винним за трьома звинуваченнями у підробці заявки на купівлю зброї – він не вказав, що одужує після наркозалежності. Помічники Байдена хвилюються, що ця подія може похитнути їхнього боса.

«Тінь Трампа дійсно нависає над G7, але вона ж спонукає їх до активних дій», – вважає Арміда ван Рідж, старша дослідниця лондонського аналітичного центру Chatham House. Дійсно, цього тижня лідери демократичного світу вже почнуть готуватися до майбутнього, в якому на підтримку США не можна буде впевнено розраховувати.

Порядок денний саміту

У «Великої сімки» є низка нагальних питань, які бажано було б вирішити з чинним президентом США. Загалом лідери проведуть шість сесій.

Україна

США сподіваються цього тижня дійти згоди у питанні використання доходів від заморожених російських активів для фінансування кредиту Україні у $50 млрд. 

Серед гостей зʼїзду буде й президент України Володимир Зеленський, у якого запланована особиста зустріч із Байденом і спільна пресконференція опісля.

WP наголошує, що домовитися про заморожені активи буде технічно складно, але для Байдена та інших лідерів, які хочуть продемонструвати підтримку Києву, – це буде перемогою. Один анонімний італійський чиновник сказав, що всі країни мають спільне бажання фінансово допомогти Україні, але саме механізм із замороженими активами вимагає врегулювання багатьох деталей.

У вівторок в Берліні Урсула фон дер Ляєн заявила, що €1,5 млрд доходів від російських активів будуть доступні вже у липні: 90% з них підуть на оборону, а 10% – на відновлення України.

Сектор Гази

Очікується, що лідери обговорять план про припинення вогню у протистоянні в Секторі Гази, який схвалює США. Якщо ХАМАС погодиться, то угода, яку запропонував Ізраїль, передбачає звільнення заручників, налагодження постачання гуманітарної допомоги, активацію багатокрокового процесу повного перманентного припинення вогню і виведення усіх ізраїльських військових із Сектору Гази. 

Штучний інтелект

Папа Римський, якого теж запросили на саміт, виступить із промовою-застережнням щодо ризиків ШІ. Цікаво, що за його власними ж словами він — «катастрофа» з компʼютерами. 

Африка

Джорджа Мелоні збирається просувати свій план міжнародної співпраці та інвестицій у континент, кінцевою ціллю є заохочення мігрантів залишатися вдома. WP зауважує, що Мелоні – це єдина праворадикальна фігура, до якої прихильно ставиться і адміністрація Байдена, і більш ліберальні лідери ЄС.

Китай

Спільне між Трампом і Байденом – це бажання стримати Пекін. Штати вже наклали нові високі мита на китайські електромобілі, просунуті батареї, сонячні панелі, алюміній і медичне обладнання. А от Європа у цьому питанні ще не визначилася. Європейці занепокоєні, що обмеження в США можуть призвести до того, що в Європу піде ще більше китайських товарів. Це ж може зашкодити місцевим виробникам, як було свого часу з німецькою індустрією сонячних панелей.

Аналітики прогнозують, що європейські лідери теж підвищать мита для китайських продуктів, але не зайдуть так далеко, як США, щоб не спровокувати торгову війну між Заходом і Китаєм.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні