Категорія
Світ
Дата

Остерігайтеся комарів і летючих лисиць. Індією ширяться смертельні віруси, які особливо небезпечні для дітей і вагітних. Що про це відомо?

4 хв читання

Індія віруси зіка ніпа чандіпура /Getty Images

Найбільше в індійській пресі сьогодні говорять про три віруси: чандіпура, ніпа і зіка. Фото Getty Images

Останні кілька тижнів Індія має проблеми з потенційно смертоносними вірусами, які передаються від тварин до людей. Ось три віруси, поширення яких наразі найбільше хвилює Нью-Делі. Огляд ЗМІ

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Найбільше в індійській пресі сьогодні говорять про три віруси: чандіпура, ніпа і зіка. Ми зробили досьє на кожну з цих хвороб, дослідивши найсвіжішу інформацію про актуальні місця їхнього поширення, способи зараження, симптоми та методи лікування.

Вірус чандіпура

У західному штаті Індії Ґуджараті зафіксовано 84 підтверджених випадки і підозри на зараження вірусом чандіпура, а також 32 смерті від нього, пише The Times of India, станом на 22 липня. Коли цей вірус спалахував останнього разу, у 2003-2004 роках в центральній Індії, рівень смертності становив 56-75%, зауважує видання.

Вірус чандіпура, який вперше виявили в Індії у 1965 році, найбільше вражає дітей до 15 років, а передається переважно через метеликових москітів (Phlebotomus). Він спалахує там час від часу переважно в сезони мусонів і після них, на які припадає пік розмноження цих москітів.

Симптоми

Indian Express зауважує, що у більшості дітей, яких уразив вірус, швидко погіршилося загальне самопочуття, а смерть настала протягом 48 годин після звернення до лікарні. Видання перераховує деякі симптоми:

  • раптове підвищення температури;
  • блювання;
  • судоми;
  • діарея;
  • порушення неврологічних функцій (труднощі з мовленням, втрата рівноваги, зорові зміни);
  • ураження захисник оболонок головного мозку, що виявляється такими симптомами, як головний біль, ригідність мʼязів шиї, чутливість до світла та судоми.

Лікування

Наразі немає конкретного антивірусного лікування чандіпури чи вакцини проти нього. Все, що можна зробити для збільшення шансів пацієнта на одужання, це якомога раніше виявити вірус і забезпечити підтримувальну терапію.

Запобігання

Щоб не дати вірусу чандіпури поширюватися, варто слідкувати за місцями розмноження москітів і якомога швидше їх знищувати, пише Indian Express. Крім того, людям радять захищатися від укусів цих комах: носити одяг, що максимально закриває тіло, користуватися репелентами і встановлювати антимоскітні сітки.

Державі ж треба звертати особливу увагу на правильну утилізацію сміття й дотримання санітарних норм, адже це теж запобігає поширенню вірусу.

Вірус ніпа

Forbes USA підготував розлогу новину про смерть 14-річного хлопчика в штаті Керала, що на півдні Індії. Індійське МОЗ повідомило, що найімовірніше хлопчик заразився вірусом ніпа, зʼївши жовтий момбін, на якому були сліди сечі або слини фруктового рукокрилого (він же летюча лисиця). Саме ці тварини є природними носіями вірусу ніпа, який не шкодить цим ссавцям, але є потенційно смертельним для людини. 

Фруктовий рукокрилий летюча лисиця вірус ніпа Індія /Getty Images

Фруктовий рукокрилий або летюча лисиця – природний носій вірусу ніпа Фото Getty Images

Раніше були зафіксовані випадки зараження людей, свиней, овець, кіз, коней, котів і собак, але загрозливі для здоровʼя наслідки документували лише для людей і свиней. Вперше вірус ніпа зафіксували у 1999-му на свинячих фермах Малайзії та Сингапуру.

Штат Керала вважається одним із тих, де існує найвищий ризик поширення цього вірусу – з 2018-го він спалахував там пʼять разів. Причина у тому, що саме там знаходиться природний ареал проживання летючої лисиці, а діяльність людини призводить до його знищення, що змушує тварину частіше наближатися до міст. 

Індійська влада звʼязалася з усіма пасажирами автобуса, в якому їхав заражений хлопчик, та іншими людьми, які контактували з ним для проведення аналізу на вірус.

Симптоми

Ніпа може виявлятися у людях по-різному: від повної відсутності симптомів до ГРВІ і фатального енцефаліту. BBC виділяє наступні симптоми вірусу ніпа:

  • лихоманка;
  • головний біль;
  • біль у мʼязах;
  • блювання;
  • біль у горлі.

У декого на додачу можуть бути:

  • запаморочення і/або сонливість;
  • змінений стан свідомості; 
  • гострий енцефаліт; 
  • атипова пневмонія;
  • гострі респіраторні проблеми.

Рівень смертності – від 40% до 75%. Усе залежить від епідеміологічних заходів у місці спалаху та від якості медичних послуг.

Лікування

Загальноприйнятих ліків чи вакцин проти ніпа для людей чи тварин немає. Зарадити хворим можна лише підтримувальною терапією і усуванням конкретних симптомів. Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій та Інститут пандемічних досліджень при Оксфорді окремо займаються розробкою вакцини проти вірусу ніпа.

Вірус зіка

Газета The Times of India також підготувала окремий матеріал про збільшення кількості випадків зараження вірусом зіка у місті Пуне, що в центрально-західному штаті Махараштра. Від червня 2024 року зафіксовано 33 зараження.

Вірус зіка головним чином переносять заражені тропічні комарі виду Aedes aegypti, який серед інших вирізняється білими цятками на лапках і череві. Найбільше таких комах у тропічних і субтропічних регіонах. Ці комарі також переносять віруси денге, чикунгунья і жовтої лихоманки. Перший випадок зараження вірусом зіка у людини зафіксовано в Африці у 1950-х. 

Тропічний комар Aedes aegypti вірус зіка Індія /Getty Images

Тропічний комар виду Aedes aegypti, який серед інших вирізняється білими цятками на лапках і череві. Фото Getty Images

Вірус зіка теж може передаватися від матері до плоду, статевим шляхом, через переливання крові та її продуктів і, можливо, трансплантацію органів, застерігає ВООЗ.

Симптоми

У більшості інфікованих вірусом зіка немає вираженої симптоматики. В тих, у кого вони є, симптоми виявляються за 3-14 днів після інфікування та тривають 2-7 днів. Вони, як правило, включають:

  • висипи;
  • лихоманку;
  • конʼюнктивіт;
  • біль у мʼязах і суглобах;
  • слабкість і головний біль. 

Усі ці симптоми характерні для інших арбовірусних і неарбовірусних хвороб, тому потрібне лабораторне тестування для підтвердження вірусу зіка, а саме ПЛР-тест.

ВООЗ попереджає, що інфікування вірусом зіка під час вагітності може спровокувати розвиток мікроцефалії та інших дефектів плоду, а також передчасні пологи і викидень.

Лікування і запобігання

Окремого лікування для вірусу зіка не існує, як і вакцини, зазначено на сайті ВООЗ. 

Організація рекомендує людям у зонах ризику, особливо вразливим категоріям (дітям і вагітним жінкам), одягати світлий закритий одяг, спати під москітною сіткою і користуватися репелентами. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд