Президент України Володимир Зеленський зустрічається з колишнім держсекретарем США Майклом Помпео у Києві, Україна, 4 квітня 2023 року /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Ексдержсекретар США Помпео приїхав до Києва. Він сказав, що ООН «зламана», а Китай вже вступив у війну. Короткий переказ його виступу від Forbes

Президент України Володимир Зеленський зустрічається з колишнім держсекретарем США Майклом Помпео у Києві, Україна, 4 квітня 2023 року Фото Getty Images

У своєму виступі Майкл Помпео, республіканець, колишній держсекретар і голова ЦРУ часів Трампа, висловив свою думку про те, чому потрібно продовжувати підтримувати Україну, ймовірний розвал Росії та Китай, який ставши на бік Росії, обрав шлях проти цивілізованого світу

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Майкл Помпео, колишній держсекретар США, 3 квітня приїхав до Києва, де виступив із промовою перед чиновниками, лідерами громадянського суспільства, студентами та активістами.

Він повідомив, що державна служба нині не змушує його обережно добирати слова, адже він приїхав в Україну як приватна особа, тому він може вільно і відкрито висловити свою думку щодо війни Росії в Україні та інших геополітичних питань.

Чому війна важлива для нас, українців?

«Для вас вона важлива, бо ви боретеся за власну країну, за суверенну державу і за місце, яке ви любите. Це важливо для ваших дітей та онуків. Це важливо заради справедливості для тих, хто взяв до рук зброю і захищає свою країну. Ця війна – одна із найпочесніших справ, які мені довелося бачити за своє життя, і нехай благословить вас бог за те, що ви взяли на себе таке випробування».

Помпео вважає, що ключовою рушійною силою будуть не Штати і не європейці, а українці, які «бʼються за незалежність, благополуччя і процвітання вашої країни».  

Чому війна важлива для США?

Політик розповів, що вдома його багато хто питає про те, чому Штати повинні витрачати свої і народні ресурси на Україну. Для нього відповідь проста і очевидна. «Якщо погані хлопці почали свою ходу, вони не зупиняться. Сі Цзіньпін слідкує за успіхами Путіна».

Це потенційно може створити низку проблем для США. Помпео дуже шкода, що деякі американські лідери не розуміють цього. «Ми не хочемо жити у світі, який Володимир Путін може перетворити на місце, де насилля та агресія винагороджуються. Дозволити цьому статися – це не в найкращих інтересах Америки».

Чому війна важлива для світу?

Помпео каже, що Путін і Сі хочуть створити світ без віри або використати віру заради власної вигоди, тому світ залежить від «лідерів, які підготують людей до захисту людської гідності і прав людини в усьому світі». Українці продемонстрували те, як потрібно захищати правду і свободу, які «є більшими за всіх нас».

Він вважає неправильним зосереджуватися виключно на собі й особистих цілях, а варто задуматися про те, чим обернеться знищення поточного світового порядку і перемога не тих людей.

«Я молюся про те, що громадянський обовʼязок, який взяв на себе український народ, стане маяком для світу, і світ зрозуміє цю війну правильно».

Про війну, Путіна і ядерну загрозу

Колишній держсекретар наголошує на тому, що війна почалася не 13 місяців тому, а майже девʼять років тому, у 2014-му, коли Путін анексував Крим. Він каже, що повномасштабна війна завжди була у планах російського президента, і в Америці про це знали. Він застерігає усіх від того, щоб ми «не недооцінювали Путіна, його можливості, його жорстокість, негідність і байдужість не лише до власних солдатів, які гинуть у величезній кількості, а й до нас із вами». Помпео шкодує, що загрозу Путіна не сприймали серйозно, аж поки не стало пізно.

На думку політика, Путіна радше провокує слабкість, а не сила й опір, тому він вважає, що Європа і теперішня адміністрація [Білого дому] помиляються, коли так високо оцінюють ризик спровокувати кремлівського керівника. Помпео думає, що Путін може застосувати ядерну зброю, але навряд чи стане це робити. Він вважає, що найкращий шанс взагалі покінчити із цим питанням – це «якомога швидше закінчити цю кляту війну, надавши усе необхідне українським військовим».

Про республіканців

Колишній конгресмен від Канзасу радить не надто захоплюватися новинами на кабельних каналах, які розповідають про республіканців і їхні сумніви у доцільності підтримки України. Він запевняє, що невелика група ізоляціоністів була, є і буде в обох партіях, але американці розуміють боротьбу українців і їхні потреби. Поки Україна «не попросить американських синів і дочок захищати українську землю, а буде просити лише обладнання, в американців не буде проблем із допомогою Україні».

Про європейських лідерів

Відверто колишній держсекретар висловився про енергетичну кризу в Європі, звинувативши в ній самих європейських лідерів. Він сказав, що Штати попереджали Європу про «величезні ризики», які становить Путін і залежність від російської енергії, але Брюссель не хотів слухати.

Він вважає, що Європі неймовірно пощастило із теплою зимою цього сезону, адже «лідери останніх 20 років жили у світі фантазій, в якому стовідсоткова залежність від російського газу була розумним рішенням для національної безпеки». Він наголошує, що «потрібно подивитися правді у вічі і визнати, що ця модель не зменшувала, а збільшувала ризики для України зокрема і Європи загалом».

Будапештський меморандум й архітектура безпеки

Помпео розповів, що прочитав Будапештський меморандум «вздовж і впоперек» і вважає, що той «був аж ніяк не повноцінним» інструментом гарантії безпеки України. Таку помилку повторювати не можна, і архітектура безпеки після війни повинна «чітко давати Путіну зрозуміти, що повтору теперішньої ситуації не буде».

Про ООН

На запитання про ООН Помпео відповів, що не надто оптимістично налаштований щодо неї і її можливостей, бо вона «в основі своїй зламана». Як приклад він наводить той факт, що ООН ніяк не реагує на те, що китайська Комуністична партія тримає у концентраційних таборах мільйони мусульман.

Він зазначає, що той «факт, що Китай і Росія займають два місця у Раді безпеки ООН, є пережитком минулого;… вони аж ніяк не збираються дотримуватися міжнародних законів». Такий стан речей є просто насмішкою над місією ООН, але він не думає, що ця «зламана установа» може змінитися.

Помпео вважає, що немає сенсу знаходитися у складі установи, яка в основі своїй є настільки зіпсованою, що не може виконувати місію, яку поставила перед собою.

«Думаю, що ООН останні років 35 не може забезпечити найважливіші для світу результати… Не думаю, що вона зміниться, адже як вона може змінитися, якщо ті двоє сидять в її головному органі і диктують те, як треба розуміти основи міжнародного порядку».

Про повернення Криму

Свою «однозначну» позицію щодо Криму, за його словами, він висловив, підписавши Декларацію про Крим, коли він був держсекретарем. Він впевнений, що це складна проблема, яку не вирішити за день, але її вирішення має бути за українцями. Він багато разів наголосив на складності питання і на тому, що не варто чекати миттєвих результатів.

Про відносини Росії і Китаю

Помпео однозначно говорить про те, що у Китаю із Росією міцні, хоч і нерівні відносини, і Комуністична партія Китаю вже допомагає Росії у війні в Україні. «Коли Китай не підтримав Україну, він продемонстрував, на чию сторону він перейшов».

Він вважає, що Китай сприймає Путіна як «маленького брата, молодшого партнера у довгострокових відносинах, які будуть економічно вигідними Комуністичній партії Китаю». Він назвав Росію «васалом Китаю».

Про зникнення Росії

Він не вважає, що Росія зникне як країна. На його думку, одного дня у російського народу буде чудова країна. Він «не налаштований проти росіян», бо вважає їх жертвами пропаганди. Смерть сотень тисяч росіян він називає «трагедією російського народу». Він хоче бачити «успішну російську державу, яка буде дотримуватися загальноприйнятих цінностей».

На запитання українського солдата про те, чи не безпечніше буде для України повалення путінського режиму, він сказав, що це «повинен вирішувати російський народ, а не Штати чи ще хтось». Інші країни можуть лише вимагати дотримання міжнародного порядку і законів.

Крім того, він не вважає, що без Путіна Росія одразу кардинально змінить свою політику, бо той із наближених, хто його замінить, ймовірно, продовжить справу попередника без значних змін.

Про відбудову України і конфіскацію російських активів

Помпео вважає, що не варто розраховувати на те, що російські активи просто і легко віддадуть Україні на відбудову, тому потрібно очікувати повторення плану Маршалла. Він упевнений, що Україні нададуть гуманітарну допомогу і допоможуть із відбудовою. Але, на його думку, найкраще для України – це створення «системи і процесу, який приваблює приватний капітал, щоб забезпечити сприятливі умови для бізнесу та інновацій».

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні