Херсон звільнено. Збройні сили України зайшли в місто /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Херсон звільнено. Збройні сили України зайшли в місто

Херсон звільнено. Збройні сили України зайшли в місто Фото Getty Images

Міністерство оборони Росії оголосило, що на Херсонському напрямку всі підрозділи російських військ завершили відхід на лівий берег Дніпра. Це відбулося о 5 ранку. У соцмережах з’явилися відео, як захисники почали заходити у місто. ГУР закликало російських військових здаватися в полон. У Херсонській ОДА просять українців зачекати із поверненням на деокуповані території.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що всі російські військові переправлені на лівий берег Дніпра. «Жодної одиниці військової техніки та озброєння на правому березі не залишено», – кажуть в відомстві. Втрат особового складу, озброєння та техніки російських військ нібито немає. 
  • У Херсоні місцеві виходять на вулиці із українськими прапорами в очікуванні Збройних сил України.
Херсон звільнено. Збройні сили України зайшли в місто /Фото 1

В центрі Херсону люди зустрічають ЗСУ, фото: Костянтин Риженко

Херсон звільнено. Збройні сили України зайшли в місто /Фото 2

В центрі Херсону люди зустрічають ЗСУ, фото: Костянтин Риженко

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Генштаб Збройних сил України опублікував відео зі звільненого села Благодатне у Херсонській області, у ролику видно як радо захисників зустрічають місцеві.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков в інтервʼю Reuters заявив, що Росії знадобиться щонайменше тиждень, щоб вивести свої війська з Херсона. За його словами, Росія має 40 000 військовослужбовців у Херсонській області і що вона все ще має сили в місті, навколо міста та на західному березі річки Дніпро, незважаючи на оголошення про відступ.
  • «Не так просто вивести ці війська із Херсона за один чи два дні. Щонайменше (це займе) один тиждень», — сказав він агентству, зазначивши, що важко передбачити дії Росії і що Київ зосереджений на власному плані.
  • Резніков сказав, що такий відступ вивільнить сили обох сторін для бойових дій в іншому місці, і припустив, що Росія може посилити свої підрозділи в сусідньому Запорізькому регіоні, який також частково окупований протягом декількох місяців.
  • «Зима уповільнить будь-яку активність на полі бою для всіх сторін… Це вигідно для всіх сторін», — сказав він.
  • Він передбачив, що Україна вийде з перерви сильною, посиленою тисячами солдатів, які проходять навчання у Великій Британії.
  • За інформацією ЗМІ, українські військові уже у Херсоні. У соцмережах з’явилися відео, як захисники почали заходити у місто – на будівлі Головного управління поліції вже майорить український прапор, пише УП.
  • Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало звернення до російських військових, які не встигли відступити і закликало їх здаватися в полон. «Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії. Будь-які спроби протидіяти ЗСУ будуть припинені. Кожен російський військовослужбовець, який чинитиме опір, буде знищений. Ви маєте єдиний шанс уникнути загибелі – негайно здатися в полон», – йдеться у зверненні.
  • Російські військові можуть продовжувати обстрілювати деокуповані населені пункти Херсонщини, окрім того перед відступом вони замінували все. «На жаль, вже є багато жертв серед цивільних, які підірвались на вибухонебезпечних предметах», – сказав голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич. За його словами, українцям слід зачекати з поверненням у свої домівки на деокуповані території.
  • «Прошу зберігати інформаційну тишу щодо подій на Херсонському напрямку», – додав він.
  • Оновлено. Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео з Херсону після звільнення міста.
  • Оновлено. Сили оборони України продовжують звільняти територію від російських окупантів на херсонському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ. «В ході успішних наступальних дій передові підрозділи наших військ в деяких місцях вже дійшли до правого берега Дніпра. Тривають заходи з виявлення та знищення противника в низці населених пунктів», — йдеться у повідомленні.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії та «сісти за стіл переговорів». 4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

На тлі українського контрнаступу окупаційна влада Херсонщини планувала перемістити близько 50 000–60 000 осіб. Нещодавно ставленик Кремля в області Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». Російська окупаційна влада теж залишає Херсон, повідомляло Bloomberg.

Спецслужби Великої Британії попереджали, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання. Втрата правого берега річки Дніпро поблизу Херсона, ймовірно, завадить Росії здійснити свій стратегічний план прокласти сухопутний коридор до Одеси, йдеться у зведенні британської розвідки.

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС, а восени почали проводити роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, повідомляє Головне управління розвідки.

США і НАТО припускають, що Україна може розпочати переговори з РФ з позиції сили після того, як українська армія звільнить Херсон, пише італійська La Repubblica. Вашингтон нібито передав таке повідомлення Брюсселю і вселяє цю думку Києву.

Днями командувач Обʼєднаного угруповання військ у вторгненні Росії в Україну Сергій Суровікін доповів міністру оборони РФ Сергію Шойгу про необхідність виведення військ з правого берега Дніпра, відповідно, залишити Херсон. Маневр має бути здійснено найближчим часом.

Загалом з 1 жовтня внаслідок просування військ на Херсонщині Сили оборони відвоювали 41 населений пункт, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні