Європарламент визнав Росію державою – спонсором тероризму /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Європарламент визнав Росію державою – спонсором тероризму

Shutterstock

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму. «За» цей документ висловилися 494 депутати, «проти» – 58, ще 44 європейських політики утрималися під час голосування на пленарному засіданні у Страсбурзі, пише «Укрінформ».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Європарламент… рішуче засуджує воєнні злочини та акти терору проти цивільного населення, що здійснені Російською Федерацією та її поплічниками з метою досягнення руйнівних політичних цілей в Україні та на території інших країн, та визнає Росію як державу, що спонсорує тероризм, та як державу, що використовує терористичні засоби», – йдеться у документі.
  • Євродепутати засудили окупацію Росією Запорізької АЕС як дії, що спрямовані на здійснення терору проти населення України та перетворення атомної станції на військовий об’єкт.
  • Вони висловили солідарність з народом України та іншими жертвами російської агресії.
  • Документ закликає Раду ЄС включити так звану «групу Вагнера» та інші мілітаризовані угруповання, що фінансуються Росією, до переліку осіб, груп та установ, що залучені до терористичної діяльності і на яких поширюються відповідні санкції ЄС.
  • Євродепутати наголосили на необхідності притягнення до відповідальності тих держав, недержавних гравців та окремих осіб, які підтримують та роблять можливою збройну агресію Росії, а також посилюють її військові потужності.
  • «Європарламент… підтверджує свій заклик до Європейської комісії та до країн-членів щодо підтримки всіх законних міжнародних та національних процесів з розслідування злочинів, що здійснені під час агресивної війни Росії проти України, з огляду на необхідність притягнення всіх злочинців до відповідальності, а також для надання належної підтримки створенню спеціального трибуналу, що займатиметься злочином агресії Росії проти України», – йдеться у резолюції.
  • Водночас депутати закликали Єврокомісію та країни-члени поєднати зусилля для створення широкого міжнародного «компенсаційного механізму», який має включати створення міжнародного реєстру завданої шкоди та механізми взаємодії із українською владою у цих справах.

Контекст

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Отже, ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом. До резолюції також була включена поправка із закликом надати Україні системи ППО.

Зазначається, що ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію, у якій закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії Росії та визнала її державою-терористом, всі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації.

Нещодавно європейські уряди розділилися в думках щодо створення спеціального трибуналу для притягнення російських лідерів до відповідальності за воєнні злочини, вчинені окупантами під час вторгнення в Україну. Декілька дипломатів ЄС заявили, що певні члени блоку насторожено ставляться до неоднозначних результатів попередніх розслідувань воєнних злочинів.

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні